RE:START Romania a înaintat un memoriu către Avocatul Poporului în care atrage atenţia asupra cazului tinerei de 17 ani din Mehedinţi incendiată de un bărbat condamnat pentru mai multe crime şi eliberat condiţionat, considerând că în acest caz au fost încălcate mai multe prevederi legale şi că este necesară modificarea Codului de procedură penală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”RE:START Romania a înaintat un memoriu către Avocatul Poporului în care atrage atenţia asupra cazului tinerei de 17 ani incendiate, pentru că mai multe prevederi legislative nu au fost respectate – privind eliberarea condiţionată, protecţia minorilor şi lipsa de reacţie a poliţiştilor la plângerea de viol a minorei, mai ales că agresorul este un criminal în serie”, anunţă preşedintele partidului, Ramona Ioana Bruynseels.

Ea se întreabă cum a ajuns un criminal cu 5 omoruri la activ să fie pus în libertate.

”Este întrebarea pe care ne-o punem cu toţii zilele acestea. Vă rog să nu trecem uşor pestre cazul tinerei incendiate, pentru că nu este singular şi pentru că lipsa de reacţie din partea societăţii şi din partea instituţiilor care trebuie să protejeze victimele face ca aceste lucruri să fie acceptate ca o normalitate. Trebuie să facem mai mult pentru siguranţa noastră şi trebuie să-i cerem statului (fie că este vorba despre parlamentari, judecători, poliţişti sau angajaţilor de la protecţia socială) să apere victimele abuzurilor”, consideră fostul candidat la Preşedinţie, care prezintă memoriul transmis Avocatului Poporului.

Ea remacă faptul că în legislaţia din România nu există nicio interdicţie pentru eliberarea condiţionată a unor condamnaţi aflaţi pentru a doua, a treia sau a cincea oară, aşa cum este cazul lui Ion Turnagiu, care a săvârşit cinci crime şi care i-a dat foc tinerei, după ce a fost eliberat condiţionat.

”Astfel, un criminal eliberat condiţionat şi care se întoarce în penitenciar după ce a săvârşit o nouă crimă poate fi pus din nou în discuţia comisiei de eliberare din penitenciar dacă a îndeplinit o parte din pedeapsă, iar un judecător să-l elibereze din nou pentru că nu are la dispoziţie criterii clare în legislaţie şi totul este lăsat la aprecierea subiectivă a magistraţilor. Este nevoie de modificarea Codului de procedură penală, astfel încât în cazul multor recidivişti să nu se mai permită eliberarea condiţionată sau aceasta să fie extrem de dificilă”.consideră Ramona Ioana Bruynseels.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.