Preşedintele PNL, Raluca Turcan, a afirmat, miercuri, la Roman, că PSD nu intenţionează să aplice Legea salarizării unitare, adoptarea ei fiind un gest preelectoral în contextul alegerilor locale parţiale. Chiar dacă legea ar fi aplicată, costurile ei vor fi suportate de către angajaţii din mediul privat, crede Turcan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Legea salarizării NEunitare promovată azi de PSD pleacă de la premisa neaplicării. Acesta este, de altfel, şi motivul pentru care premierul şi ministrul de Finanţe l-au «ofensat» pe Liviu Dragnea cu absenţa de la dezbaterile din plenul Parlamentului, unde nu au dorit să susţină legea cu pricina. Dar dacă totuşi PSD va dori să o aplice în cele din urmă, costul va fi suportat de angajaţii din mediul privat, asupra cărora va creşte presiunea fiscală prin transferul contribuţiilor în sarcina acestora de la angajatori. Pentru a menţine aceleaşi salarii nete, bani în mână, patronii vor trebui să crească salariile brute, adică să suporte dări mai mari la stat”, a declarat Turcan.

Preşedintele PNL consideră că există o legătură între adoptarea legii şi alegerile locale parţiale care vor avea loc pe 11 iunie. ”Care a fost scopul acestei şarade a PSD?! Acela de a crea o nouă confuzie între alegători pentru a-i putea manipula «mai bine», pentru a-i induce în eroare că li s-ar da ceva, când de fapt li se ia. Nu mai departe de duminică sunt alegeri parţiale în 49 de localităţi. Dacă acest act normativ va depăşi stadiul de fiţuică pe care este scrisă o declaraţie politică, o ţară întreagă va resimţi consecinţele unei legi proaste: procese, inechităţi, abuzuri, dezamăgiri, umiliri, împovărări pentru mediul de afaceri”, susţine Raluca Turcan.

Ea a precizat că liberalii îşi menţin intenţia de a elabora un act normativ privind salarizarea în sectorul public. ”Rolul PNL este acum de a pune la punct proiectul legislativ alternativ promis care să ducă într-adevăr la o salarizare unitară şi, implicit, la rezolvarea problemei reale din sistemul public. Doar că soluţia noastră va fi una compatibilă cu interesele mediului privat, pentru a nu-l supune unor noi presiuni fiscale”, a conchis liderul liberalilor.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de Lege a salarizării, cu 188 de voturi ”pentru”, 28 de voturi ”împotrivă” şi 47 de abţineri.

Proiectul de lege va merge la preşedintele României pentru promulgare în cazul în care nu va fi atacat la Curtea Constituţională, însă USR a anunţat de marţi seara, după adoptarea raportului în Comisia de muncă a Camerei, că intenţionează să sesizeze CCR în privinţa Legii salarizării, despre care a spus că nici acum nu se cunoaşte impactul bugetar, iar membrii Guvernului ”improvizează” pentru că nu ştiu acest lucru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.