Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei în Cabinetul Cioloş, spune că se desparte categoric de PLUS pe care nu îl înţelege de ce intră captiv într-un subiect ales de Oana Bogdan şi care nu e ceea ce trebuie rezolvat în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Cred că în România alunecăm în mod periculos în zone în care punem în discuţie subiecte serioase, proprietatea de exemplu, prin discursuri neserioase şi nesusţinute de vreo statistică. Poţi fi Dragnea şi poţi propune azi ca soluţie aprozare. Mâine poate şi Gostat’uri, alimentare şi eventual preţuri controlate de stat. Nu intru în detalii. E în logica PSD să alunece într-o derivă etatistă în care aprozarul e răspunsul la provocările satului global. Mai surprinzător este să fii Oana Bogdan şi să vorbeşti în numele PLUS despre provocările viitorului. Amestecarea primelor idei din Sapiens (vânători-culegători, care vieţuiau în grup care le asigura de fapt supravieţuirea prin optimizarea accesului la resurse necesare în imediat-hrană, apărarea) cu forme de share ecomony de tip Uber e cel puţin surprinzătoare. A spune că Uber ar fi o formă de renunţare la proprietate este o greşeală. Una de cunoaştere, dar una şi mai mare de politică. A insista şi a repeta acest lucru e o persistare încrâncenată în greşeală, pe care din respect pentru oamenii din PLUS nu o voi califica”, a scris Raluca Prună pe contul său de Facebook.
 
Ea spune că în ultimele săptămani a fost întrebată dacă este de acord cu cele susţinute de PLUS, prin Oana Bogdan.
 
„Evident că nu pot fi de acord. Mă despart categoric de PLUS pe care nu îl înţeleg de ce intră captiv într-un subiect ales de Oana şi care nu e ceea ce trebuie rezolvat în România. Problema României nu este renunţarea la proprietate, ci în primul rând repararea efectelor naţionalizării-neterminată la aproape 30 de ani de post comunism. Asta aş fi vrut să aud de la PLUS în materia proprietăţii, ca jurist şi ca votant. Apelul la statistici din Occident unde din ce în ce mai mulţi oameni ar renunţa la proprietate este de neidentificat în vreo statistică. Ţara pe care Oana Bogdan şi cu mine o cunoaştem bine, fals invocată ca exemplu de schimbare de paradigmă asupra proprietăţii, este una în care procentul de proprietari a crescut mereu în ultimii ani. Peste 70% din belgieni sunt proprietari”, afirmă Prună.
 
Fostul ministru spune că e păcat că PLUS se lasă târât într-un asemenea subiect.
 
„E păcat de sutele de oameni care fac imaginea PLUS în moduri discrete şi profesioniste, de tot efortul celor care am făcut cu putinţă PLUS şi care nu ne putem regăsi în noua lui arhitectură. E păcat că oamenii noi în politică nu înseamnă în primul rând să ne ocupăm fiecare de ceea ce ne pricepem să facem. Un program politic este o ofertă electorală. Şi e bine să fie clară, cu o viziune pe termen lung, cu argumente care să ţină şi cu soluţii credibile. Chestia cu Uber şi belgienii care ar justifica un fel de renunţare la proprietate în România, printr-o altă manieră de a locui un spaţiu, e atât de inexactă că nu poate fi considerată o ofertă serioasă. Colocuirea este mai degrabă despre respectul celor care locuiesc împreună un spaţiu, nu despre renunţarea la proprietate. Ba mai mult, colocuirea presupune ca toţi să ne purtăm că nişte ‘buni proprietari’ cu spaţiul pe care îl locuim împreună”, mai afirmă Prună.
 
Unul dintre membrii conducerii PLUS, Oana Maria Bogdan, care a fost prezentată de către Dacian Cioloş ca fiind ”forţa motrice” a echipei, susţine renunţarea la proprietate şi spune, într-un comentariu pe Facebook, că ”omenirea va reuşi să convieţuiască în armonie abia atunci când acest lucru se va întâmpla”. 
 
”Cred că un pas important al omenirii va fi cel al renunţării la proprietate. Când nu vor mai exista teritorii care să aparţină unui om, trib, neam sau corporaţie, vom reuşi să convieţuim armonios pe planeta Pământ. Eu am încredere că acest lucru se va întâmpla în timpul vieţii mele”, a comentat Oana Maria Bogdan, care este membru în Biroul Naţional al PLUS. 
 
Liderul PLUS, Dacian Cioloş, i-a luat apărarea şi a afirmat că ”nu este în regulă” modul în care au fost interpretate declaraţiile acesteia.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.