Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, sâmbătă, la Oradea, că, deşi conducerea acestui judeţ nu este social-democrată, important este accesul pacienţilor la servicii de bună calitate. Rafila s-a referit la trei mari investiţii pe care ministerul pe care îl conduce le face în Bihor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu toate că administraţia acestui judeţ nu este social-democrată, pe noi, ca şi social-democraţi ne interesează accesul la servicii de sănătate de bună calitate, pentru că pacienţii nu au culoare politică şi în mod evident ei trebuie să beneficieze de ce este  mai bun”, şi-a început sâmbătă discursul, Rafila, în cadrul unei vizite la Spitalul Judeţean Oradea.

Alexandru Rafila s-a referit şi la trei investiţii mari ale Ministerului Sănătăţii, în judeţul Bihor, prima fiind construirea unei noi clădiri a Spitalului Judeţean Oradea.

”Sunt 3 investiţii pe care aş vrea să le menţionaz. În primul rând aş vrea să menţionez faptul că până zilele următoare voi semna contractul de finanţare pentru noua clădire a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Oradea, respectiv clădirea care va aduce împreună secţiile de Boli Infecţioase şi cea de Pneumologie. Este o investiţie care depăşeşte consistent 100 de milioane de euro şi  cred că reprezintă o etapă importantă în definirea unei structuri, mă refer la Spitalul Judeţean de Urgenţă de aici, din Oradea, care oferă servicii medicale complexe pacienţilor”, a subliniat Rafila.

A doua investiţie este legată de definitivarea lucrărilor la Laboratorul de Angiografie.

”Al doilea lucru extrem de important este legat de definitivarea lucrărilor la Laboratorul de Angiografie şi care are o competenţă deosebită prin faptul că beneficiază de echipamente de vârf, un angiograf biplan care permite tratamentul în timp real al pacienţilor cu accident vascular cerebral şi lucrul acesta aduce Oradea în  rândul unităţilor medicale, care nu sunt multe în ţara aceasta, sunt doar câteva, care pot face astfel de intervenţii complexe şi care se poate constitui şi într-un centru de training”, a precizat Rafila.

O strategie pentru bolile cerebrovasculare şi cardiovasculare a fost lansată recent la Cluj, a anunţat ministrul.

”În luna septembrie a anului trecut am lansat la Cluj (...), această strategie  pentru bolile cerebrovasculare şi cardiovasculare care duce la salvarea de vieţi omeneşti. Din păcate, în România, nu am avut, până în momentul de faţă, un program care să ofere acces în timp real şi o intervenţie terapeutică eficientă pentru pacienţii cu AVC. Am făcut foarte multe progrese în acest sens, pe de-o parte, partea investiţională şi aici, la Oradea este un astfel de centru, iar pe de altă parte în ceea ce priveşte obţinerea competenţei profesionale de către mai multe categorii de medici care pot să practice astfel de intervenţii. În acest an vom finaliza această strategie, pentru bolile cerebrovasculare care va avea  termene foarte clare, asumate, în ceea ce  priveşte echiparea centrelor şi politica de resurse umane fără de care nu  se poate realiza această intervenţie în sănătatea publică”, a spus Rafila.

Cea de-a treia investiţie se referă la ambulanţe şi serviciul medical de urgenţă prespitalicească.

”Al treilea element foarte  important este cel legat de dezvoltarea serviciilor medicale  de urgenţă prespitalicească. Mai exact,  a serviciilor de ambulanţă care beneficiază de  întreaga atenţie a Ministerului Sănătăţii, cu toate că coordonarea operativă este  la DSU. Noi avem responsabilitatea şi încercăm să compensăm lipsurile care s-au acumulat în serviciile de ambulanţă la nivel naţional, mă refer la  dotarea cu ambulanţe noi care este deficitară în acest moment şi încercăm să rezolvăm această problemă. La dumneavoastră în judeţ, la Salonta a fost reabilitată şi este în curs de reabilitare totală substaţia de acolo. Aici, în Oradea, Serviciul Judeţean de Ambulanţă este reabilitat şi dotat cu sistem energetic care care furnizează energie verde”, a concluzionat Alexandru Rafila.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.