Alexandru Rafila a precizat că a participat la protestul din Piaţa Victoriei, în 2017, după ce fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache a emis OUG 13 care aducea modificări codurilor penale, fără avizul CSM. Candidatul PSD la Camera Deputaţilor pe Bucureşti a adăugat că atunci s-au întâmplat lucruri, din punct de vedere politic, care trebuiau corectate şi „protestul într-o piaţă publică a unui număr mare de oameni arată că societatea nu suportă astfel de derapaje”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat joi, într-o conferinţă de presă la sediul PSD în care a anunţat că se înscrie în partid dacă a participat la protestul din Piaţa Victoriei în iarna lui 2017 sau în Piaţa Victoriei la 10 august 2018, Alexandru Rafila a răspuns: „În 2017 am fost şi în 2018 nu am fost”. 

Chestiona de ce a simţit nevoie să iasă în stradă în 2017, profesorul Rafila a replicat: „Se întâmplau lucruri care, aşa cum vă spuneam acum că intoleranţa poate duce la un atentat la democraţie”.

„Şi atunci s-au întâmplat anumite lucruri care, din punct de vedere politic, nu erau corecte şi care trebuiau îndreptate. Şi, până la urmă, protestul într-o piaţă publică a unui număr mare de oameni arată că societatea nu suportă astfel de derapaje. Şi cred că acesta a fost mesajul şi nu cred că este niciun fel de ruşine să faci un astfel de gest. Este, dimpotrivă, o apărare a unui drept civic al democraţiei şi lucrul acesta trebuie în mod foarte clar afirmat şi respectat”, a completat Rafila.

Alexandru Rafila a anunţat joi că se va înscrie în PSD şi va candida pe lista partidului la alegerile parlamentare. El va deschide lista formaţiunii la Camera Deputaţilor, în Bucureşti. 

Guvernul a adoptat, în seara zilei de 31 ianuarie 2017, prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea codurilor penale, fără avizul CSM. Cinci zile mai târziu, în 5 februarie, Guvernul a abrogat, prin Ordonanţă de Urgenţă, OUG 13/2017.

Proteste masive care au ajuns chiar la 600.000 de participanţi au avut loc în toată ţară în acea perioadă, oamenii fiind nemulţumiţi chiar şi după ce Executivul a abrogat ordonanţa 13 prin OUG 14.

Peste 500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale pe 10 august 2018, la amplul protest antiguvernamental, când forţele de ordine au intervenit pentru evacuarea Pieţei Victoria şi aproape 800 de plângeri împotriva Jandarmeriei au fost depuse la Parchetul General.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.