Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi i-a cerut, joi, preşedintelui comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaţilor, Ana Birchall să demisioneze din această funcţie, argumentând că atacurile la persoană şi linşajul la adresa ministrului fondurilor europene, Cristian Ghinea, arată folosirea comisiei ca spaţiu pentru răfuieli politice şi economice, el cerându-i liderului PSD Liviu Dragnea să ia în calcul retragerea acesteia de la şefia comisiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ovidiu Raeţchi afirmă într-un comunicat de presă că ”atacul la adresa ministrului Cristian Ghinea, început printr-o audiere abuzivă, este departe de a se fi terminat”.

”Observ că deputata Ana Birchall, preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene, continuă să folosească forul pe care îl conduce pentru răfuieli cu ministrul fondurilor europene, cu obiectivul transparent de a-l mulţumi pe colegul său de partid, Sebastian Ghiţă. Pentru a se evita discuţiile despre valoarea contractelor grupului de firme controlate de Sebastian Ghiţă şi mai ales, despre raportul Corpului de Control trimis de ministrul Ghinea la DNA tot despre afacerile prietenului lui Victor Ponta, deputatul Ana Birchall încearcă să creeze o perdea de fum pentru a distrage atenţia de la adevărata problemă. Cu siguranţă, protejarea unor gangsteri de România precum Sebastian Ghiţă sau Victor Ponta nu face parte din fişa postului unui preşedinte de comisie parlamentară şi de aceea se impune demisia Anei Birchall. La fel de interesant ar fi de văzut cum i s-a permis lui Sebastian Ghiţă să participe la şedinţa de luni a acestei comisii, în condiţiile în care el nu face parte din acest for”, se precizează în comunicatul semnat de deputatul PNL. 

Raeţchi apreciază că este ”previzibil ca Sebastian Ghiţă şi Victor Ponta să continue să apeleze la tehnici de intimidare şi la ameninţări la adresa ministrului Ghinea”.

”Pentru că nu cred că deputata Birchall îşi va da demisia din funcţia de preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene, îi solicit pe această cale preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, să îi ceară acesteia să plece din această poziţie. Altfel, opinia publică va concluziona, în mod logic, că întregul partid este complicele linşajului pus la cale de cuplul Ponta-Ghiţă la adresa lui Cristian Ghinea pentru protejarea unor interese politice şi economice”, a cerut Raeţchi.

El a menţionat că se aşteaptă la ”înteţirea atacurilor la adresa ministrului Ghinea, pe filierele cu care Sebastian Ghiţă ne-a obişnuit deja, la ameninţări şi la tehnici de intimidare”.

”Au încercat să intimideze un ministru într-o comisie parlamentară, continuă să o facă prin atacuri şi ofense publice. De asemenea, consider că este de datoria noastră să demonstrăm solidaritate cu ministrul fondurilor europene, care are nevoie de toată susţinerea pentru a continua lupta începută cu un sistem putred aflat pe ultima sută de metri a existenţei sale”, mai spune deputatul liberal. 

Preşedintele Comisiei afacerilor europene, Ana Birchall, s-a certat, luni, cu ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea, chemat la audieri în Parlament, căruia i-a cerut explicaţii privind absorbţia fondurilor europene, Ghinea acuzând-o că minte atunci când afirmă că nu s-a accesat niciun ban de la UE în anul 2016.

”Am văzut postarea dumneavoastră, domnule ministru, din ultima oră în care susţineţi că aş fi făcut declaraţii premature. Vă rog să precizaţi care sunt aceste declaraţii premature şi după aceea continuăm. Aveţi cuvântul pentru a răspunde punctual exact la cel fel de declaraţii premature v-aţi referit, o postare care din punctul meu de vedere suferă”, a afirmat, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, Ana Birchall, cerându-i astfel explicaţii ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a care a scris pe Facebook că declaraţiile ”premature” făcute presei de Ana Birchall ”sunt provocate de neînţelegeri care vor fi lămurite”.

”M-am referit la comunicatul dumneavoastră de ieri în care spuneaţi că vă aşteptaţi ca eu să explic de ce gradul de absorbţie al fondurilor europene pe anul 2016 este zero. De asemenea, mai spuneaţi, comisia noastră va aduce în discuţie măsurile MFE în ceea ce priveşte planul Juncker. Eu am fost elegant când am spus că e o declaraţie prematură, pentru că nu am vrut să spun că e minciună. Aveţi aici scrisoarea trimisă în 14 iunie de către Comisia Europeană către Consiliul Uniunii Europene şi către Parlament prin care sunt informaţi în legătură cu plăţile pe exerciţiul bugetar 2014-2020, unde se spune aşa: Bulgaria - 4 milioane, Cipru - 2 milioane, Cehia - 87 de milioane, România - 57 de milioane de euro. 57 de milioane de euro este mai mult decât zero, deci nu avem cum să avem absorbţie zero”, a declarat Cristian Ghinea în debutul audierilor.

În timp ce ministrul Fondurilor Europene se adresa comisiei, fostul ministru al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a venit şi el la audieri, moment pe care Ghinea a ţinut să-l anunţe, dând de înţeles că este o încălcare a Regulamentului Parlamentului, dat fiind faptul că în momentul de faţă Teodorovici este senator PSD şi nu face parte din Comisia Afacerilor Europene. ”Îi urez bun venit domnului Teodorovici, mă bucur că avem procedură pentru primirea membrilor Senatului”, a spus Ghinea.

El a fost întrerupt de preşedintele Comisiei, Ana Birchall, care i-a explicat că nu este vorba despre nicio încălcare a regulamentului, astfel că Teodorovici putea participa la audieri, dar nu avea dreptul să pună întrebări. ”Înţeleg că poate dumneavoastră nu cunoaşteţi regulamemtul, dar conform regulamentului orice membru al Parlamentului României are dreptul să participe la o şedinţă de audiere cu aprobarea preşedintelui Comisiei”, a spus Birchall, spunându-i, totodată, ministrului Fondurilor Europene că ”inducerea în eroare a unor membri ai unor comisii parlamentare, precum şi a nu informa corect este infracţiune”.

Reîntorcându-se la subiectul absorbţiei fondurilor europene, Ghinea i-a spus preşedintelui comisiei că dovada faptului că aceasta a minţit când a spus că nu s-a luat niciun ban din fonduri europene este chitanţa pe care o deţine.

După un nou schimb de replici pe regulament, Birchall l-a apostrofat pe ministrul Fondurilor Europene cerându-i să vorbească doar atunci când ea permite acest lucru. ”Vă rog respectuos să luaţi cuvântul când vă este dat”, a spus ea.

La audierea ministrului a venit şi deputatul Sebastian Ghiţă, care nici el nu este membru al Comisiei de afaceri europene, dar potrivit lui Birchall, Ghiţă a înlocuit un membru al comisiei din grupul PSD care nu a putut participa fiind plecat într-o deplasare externă. ”Conform Regulamentului, are dreptul de a participa şi la şedinţă şi de a putea pune întrebări”, a spus Birchall.

”Din păcate, cu tot respectul, nici nu vă pregătiţi să puneţi pe picioare acest sistem informatic, mai mult, aţi părut extrem de refractar la a adopta anumite tehnologii eventual existente. Eu nu am venit să vă cert, dar am venit să vă spun că în cele câteva luni pe care le mai aveţi la dispoziţie cu acest Guvern ar trebui să începeţi dezvoltarea acestor sisteme”, i-a spus Ghiţă ministului Fondurilor Europene. Sebastian Ghiţă a fost vizat în mod direct de Cristian Ghinea în scrisoarea pe care acesta i-a adresat-o lui Victor Ponta, săptămâna trecută, şi în care îl acuza pe fostul premier că i-a dat cele mai mari contracte de IT lui Sebastian Ghiţă.

Audierile s-au transformat într-un scandal. Senatorul PSD Eugen Teodorovici, deşi nu a avut dreptul să pună întrebări, a întrerupt de câteva ori discuţiile nemulţumit de răspunsurile pe care ministrul Fondurilor Europene le dădea membrilor Comisiei, el fiind atenţionat de Ana Birchall în acest sens.

Teodorovici a vrut la un moment dat să plece de la audierea ministrului, însă la rugămintea lui Birchall acesta a rămas până la final, dar a continuat să întrerupă audierile prin diverse remarci.

În dispută cu Teodorovici a intrat şi deputatul PNL Alexandru Nazare, membru al Comisiei, care s-a arătat deranjat de întreruperea contiună a audierilor şi ulterior a părăsit sala. ”Acest lucru nu mai e o audiere. Nu respectăm regulamentul, nu se mai respectă nicio regulă. În aceste condiţii, nu mai putem să continuăm. Aceasta nu este audiere civilizată, ca atare nu putem să participăm la ea. Aţi transformat într-un circ această audiere, nu avem nimic de câştigat, numai de pierdut”, a spus Nazare înainte de a părăsi şedinţa.

Acelaşi lucru l-a făcut şi deputatul PNL Roberta Anastase care a acuzat-o pe Ana Birchall că a vorbit o oră şi jumătate şi nu l-a lăsat pe ministrul Ghinea să răspundă.

Peste câteva minute şi Sebastian Ghiţă a părăsit sala în care era audiat Ghinea, deranjat de afirmaţiile acestuia, care îl acuza că fraudează achiziţiile publice prin firmele pe care le controlează.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.