PSD transmite, vineri, în contextul anunţului Parchetului European privind ancheta legată de achiziţia de vaccinuri, că pe lângă cercetarea circumstanţelor în care s-a negociat şi s-a încheiat contractul cadru la nivelul Comisiei Europene, o parte consistentă a anchetei trebuie să vizeze motivele care au stat în spatele deciziei miniştrilor USR de a achiziţiona o cantitate uriaşă de vaccinuri în 2021.Social-democraţii arată că deciziile sunt de neînţeles în condiţiile în care la acel moment România avea deja comenzi ferme pentru un număr de doze ce acoperea vaccinarea de două ori, cu schema completă, a întregii populaţii eligibile din România şi nici până la această oră, reprezentanţii USR din Guvern, Dan Barna, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, alături de fostul premier Florin Cîţu, nu au putut să dea explicaţii pertinente care să justifice această achiziţie, realizată în condiţii complet dezavantajoase pentru ţara noastră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”PSD consideră că anunţul Parchetului European (EPPO), care a confirmat că are în curs de desfăşurare o investigaţie cu privire la achiziţia de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană, era unul aşteptat. PSD susţine însă că, pe lângă cercetarea circumstanţelor în care s-a negociat şi s-a încheiat contractul cadru la nivelul Comisiei Europene, o parte consistentă a anchetei trebuie să vizeze motivele care au stat în spatele deciziei miniştrilor USR de a achiziţiona o cantitate uriaşă de vaccinuri în 2021. Deciziile sunt de neînţeles în condiţiile în care la acel moment România avea deja comenzi ferme pentru un număr de doze ce acoperea vaccinarea de două ori, cu schema completă, a întregii populaţii eligibile din România”, spune formaţiunea într-un comunicat.

”Sperăm ca Parchetul European să cerceteze dacă această achiziţie aberantă, care a provocat un prejudiciu de 1 miliard de euro pentru bugetul României, are sau nu în spate alte motivaţii decât cele legate de sănătatea publică”, ma spun cei de la PSD.

Potrivit social-democraţilor, ”nici până la această oră, reprezentanţii USR din Guvern, Dan Barna, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, alături de fostul premier Florin Cîţu, nu au putut să dea explicaţii pertinente care să justifice această achiziţie, realizată în condiţii complet dezavantajoase pentru ţara noastră”.

”La acea dată existau deja informaţii legate de faptul că populaţia României manifestă o reţinere mai mare la vaccinarea COVID faţă de restul Europei şi nu se discuta nici despre dozele booster, nici despre vaccinarea copiilor şi adolescenţilor sub 18 ani, ceea ce face şi mai suspectă achiziţia supradimensionată de vaccinuri COVID. Mai mult, la acea dată România încă avea posibilitatea să refuze intrarea într-un nou contract”, mai spune PSD.

Parchetul european a confirmat vineri că desfăşoară o investigaţie privind achiziţia de vaccinuri anti-COVID în Uniunea Europeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.