PSD depune luni la Parlament a doua moţiune de cenzură împotriva Cabinetului condus de Ludovic Orban, intitulată ”Guvernul PNL, de la pandemie la pandemită generalizată, belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”. Ludovic Orban a declarat că i se pare un gest iresponsabil din partea PSD de a depune moţiune de cenzură şi unul care este lipsit de logică şi împotriva interesului României. Premierul a adăugat că este absurd momentul depunerii moţiunii, în vacanţa parlamentară şi nu în sesiune parlamentară. Referitor la şansele ca moţiunea să treacă, Orban a spus că „socoteala de acasă ştiţi că întotdeauna nu se potriveşte cu socoteala din teren”.
Conform anunţului făcut duminică seară de preşedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu, moţiunea de cenzură va avea 22 - 24 de pagini şi deocamdată este semnată de cei 202 parlamentari ai PSD.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Coform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.
Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.
Conform aricolului 93 din Regulamentul activităţilor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.
Votul asupra moţiunii de cenzură este secret, cu bile, şi se exercită în prezenţa a jumătate plus unu din numărul parlamentarilor.
Aceasta este a doua moţiune care vizează Cabinetul condus de Ludovic Orban.
În 30 ianuarie, deputaţi şi senatori aparţinând grupurilor parlamentare ale Partidului Social Democrat şi ale grupurilor parlamentare ale Uniunii Democrate Maghiare din România au depus moţiunea de cenzură intitulată ”Guvernul ORBAN/PNL - privatizarea democraţiei româneşti”. Moţiunea a fost adoptată cu 261 de voturi ”pentru”, ceea ce a dus la căderea Guvernului condus de Orban.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.