Plenul Senatului a constatat, marţi, adoptarea tacită în această Cameră a propunerii legislative referitoare la interzicerea organizaţiilor politice cu caracter comunist, care va merge în forma iniţiatorului la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Termenul pentru adoptarea tacită a proiectului de lege era 23 martie. 

Propunerea legislativă are un raport de respingere din partea comisiei juridice a Senatului. 

Propunerea este semnată de parlamentari de la PSD, UNPR şi independenţi.

Potrivit iniţiatorilor,  propunerea legislativă care prevede interzicerea organizaţiilor politice cu caracter comunist are ca scop ”prevenirea reinstaurării în România a regimului totalitar comunist”. 



"Scopul acestei interdicţii este prevenirea reinstaurării în România a regimului totalitar comunist care a funcţionat în ţara noastră între anii 1945 şi 1989, acesta fiind cel mai criminal regim politic din Europa postbelică - cu un număr de victime situat oficial între 500.000 şi 2.000.000, cifră record dacă o raportăm la numărul populaţiei. România este, totodată, singura ţară în care s-au înregistrat victime la căderea comunismului: peste 1.000 de morţi şi peste 3.300 de răniţi", se arată în expunerea de motive. 

Potrivit proiectului, aderarea la o organizaţie politică cu caracter comunist se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 ani. În plus, se pedepseşte constituirea unei asemenea organizaţii, cu închisoare de la 5 la 10 ani, iar sprijinirea sub orice formă a acesteia se va pedepsi tot cu închisoare, de la 2 la 4 ani. 

Proiectul va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.