Proiectul de lege care permite reabilitarea Cetăţii Histria a fost votat, marţi, de Camera Deputaţilor, care este for decizional, a anunţat Asociaţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Constanţa (ADDJC). Legea merge la promulgare. Valoarea investiţiei este de 10 milioane de euro, fonduri europene, iar lucrările ar putea începe anul viitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Asociaţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Constanţa a transmis, printr-un comunicat de presă, că, marţi, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a votat proiectul de lege de modificare a OUG 57/2007, privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.

Din totalul de 264 de voturi, 212 au fost ”pentru”, iar 52 au fost ”abţineri”.

“Modificarea legislaţiei, în urma demersurilor instituţionale constante ale Asociaţiei de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Constanţa (ADDJC), permite, astfel, deblocarea unui proiect esenţial pentru România: reabilitarea Cetăţii Histria. Este vorba despre un proiect în valoare de 10 milioane de euro, pentru care a fost identificată finanţarea, prin fondurile europene provenite din mecanismul I.T.I. «Delta Dunării»”, se arată în comunicat.

Preşedintele ADDJC, Ana-Maria Vătămanu, a declarat că iniţiativa deblocării Cetăţii Histria este blocată de mai mulţi ani în hăţişuri birocratice.

”La nivelul ADDJC, am avut această iniţiativă de a găsi varianta legislativă potrivită, împreună cu o echipă extinsă de experţi din mai multe instituţii, după ce am constatat că, timp de aproape un deceniu, problema care privea reabilitarea Cetăţii Histria era blocată în diverse hăţişuri birocratice. În nouă ani, administraţia publică locală nu a reuşit să găsească o soluţie pentru a reabilita monumentul istoric inclus în zona protejată a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD)”, a declarat Ana-Maria Vătămanu, preşedintele ADDJC.

Aceasta a mai arătat că, pentru modificarea legislaţiei, Asociaţia a lucrat în ultimele luni cu parlamentari ai României, cu specialişti ai Ministerului mediului, apelor şi pădurilor, ai ARBDD, ai Academiei Române şi ai Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare ”Delta Dunării”.

Concret, proiectul de lege votat marţi de Camera Deputaţilor, care a trecut de Senat în aceeaşi formă, în 13 septembrie 2023, prevede modificarea unui singur articol din OUG Nr. 57/2007. Este vorba despre Art. 23 (1), care în noua formă a legii are următorul cuprins: ”În rezervaţiile ştiinţifice sunt interzise orice activităţi umane, cu excepţia activităţilor de cercetare, protejare, reabilitare, promovare, punere în valoare şi asigurare a continuităţii existenţei obiectivelor pentru care au fost constituite, cu limitările descrise în planurile de management, cu acordul Academiei Române şi al administratorului ariei naţionale protejate”.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea alin.(1) al art.23 din Ordonanţa de urgenţă nr.57/2007, în sensul eliminării activităţilor de educaţie şi ecoturism şi adăugării activităţilor de protejare, promovare, punerea în valoare şi asigurare a continuităţii obiectivelor pentru care au fost constituite rezervaţiile. Potrivit expunerii de motive, aceste măsuri ar avea un impact favorabil asupra restaurării şi punerii în valoare a sitului arheologic Cetatea Histria, monument situat pe teritoriul Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, într-o zonă strict protejată.

Actul normativ poate fi trimis, spre promulgare, preşedintelui României.

Ana-Maria Vătămanu a explicat şi în ce au constat paşii făcuţi în cele şapte luni de până la adoptarea modificării legislative în Parlament:

”În data de 14 martie 2023, a avut loc prima discuţie pe această temă la care am participat şi eu, în calitatea mea de preşedinte al ADDJC. A fost o şedinţă organizată la Consiliul Judeţean Constanţa. La acel moment, însă, nu s-a stabilit nicio variantă concretă de lucru. Am continuat, însă, la nivelul ADDJC, demersurile necesare şi ne-am îndreptat către toate instituţiile care am considerat că ne pot sprijini în deblocarea problemei. După aproximativ două săptămâni, la iniţiativa Guvernatorului Deltei Dunării, a avut loc o a doua întâlnire, de data aceasta la Tulcea, la sediul ARBDD.  La această întâlnire de la începutul lunii aprilie, am participat alături de domnii Gabriel Teodosie Marinov - Guvernatorul Deltei Dunării, Ilie Petre – Preşedintele ADI ITI Delta Dunării, Marian Tudor – director general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare «Delta Dunări», precum şi alături de mai mulţi experţi din aparatul de specialitate al ARBDD”, a explicat preşedintele ADDJC.

Ana-Maria Vătămanu mai subliniază că, odată cu prima întâlnire de la ARBDD, echipa de lucru a început să analizeze toate variantele legislative care să permită demararea lucrărilor de reabilitare a Cetăţii Histria: „Acesta a fost, de altfel, momentul în care am şi găsit împreună soluţia legislativă potrivită, prin modificarea Art. 23 (1) din OUG Nr. 57/2007. După găsirea soluţiei, au urmat mai multe întâlniri la ministerul Mediului şi la ARBDD. Odată ce am identificat această variantă legislativă, pe care, alături de întreaga echipă, am dublat-o de toată documentaţia tehnică necesară, proiectul a trebuit să îşi urmeze cursul firesc în Parlament, unde ne-am bucurat de sprijinul total al parlamentarilor coaliţiei de guvernare”.

Iniţiatorii proiectului de lege au fost parlamentarii social-democraţi Vasile Dîncu, Lucian Trufin, din partea Senatului, şi Ana-Maria Cătănuţă, Mirela Furtună, Bogdan Gruia Ivan, din partea Camerei Deputaţilor.

”Totodată, Marian Cruşoveanu, deputat PNL din Constanţa, a făcut toate demersurile necesare pentru prezentarea proiectului de lege în faţa colegilor dumnealui liberali, astfel încât lucrurile să fie bine înţelese şi, ulterior, proiectul să fie sprijinit la vot. Acesta a fost parcursul care a făcut ca astăzi, 24 octombrie 2023, proiectul de lege să fie adoptat şi de Camera Deputaţilor. Practic, în aproximativ jumătate de an, am deblocat, împreună cu echipa de lucru, o problemă pentru care administraţia publică locală nu a găsit o soluţie timp de 9 ani. Le mulţumesc tuturor celor care au muncit în aceste luni alături de noi! Vă mărturisesc că am avut alături profesionişti desăvârşiţi, din diverse instituţii publice, care s-au dedicat cu totul rezolvării acestei situaţii privind Cetatea Histria, un obiectiv naţional pe care, sunt sigură, cu toţii îl iubim şi cu care ne mândrim”, a mai declarat preşedintele ADDJC.

Odată cu intrarea în vigoare a noului act normativ, lucrările de reabilitare a Cetăţii Histria ar putea fi demarate anul viitor, mai arată Ana-Maria Vătămanu, însă, de aici înainte, atribuţiile revin exclusiv Consiliului Judeţean Constanţa: ”Aşa cum am precizat, finanţarea pentru Cetatea Histria există, legislaţia a fost actualizată, deci lucrările de reabilitare ar putea începe chiar de anul viitor, nu ne mai ţine nimic în loc. Tot ce mai trebuie făcut este transmiterea de către Consiliul Judeţean Constanţa a unei scrisori de intenţie şi a celorlalte documente necesare obţinerii finanţării prin I.T.I. Este doar o procedură, însă trebuie urmată cât mai repede de CJC, pentru a fi semnat contractul de finanţare, evitând riscul pierderii banilor”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.