Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege care propune implementarea unui sistem de impozitare la sursă pentru investitorii individuali, prin aplicarea unui impozit de 1% asupra câştigului din transferul titlurilor de valoare deţinute mai mult de 1 an, respectiv a unui impozit de 3% asupra câştigului din transferul titlurilor de valoare deţinute mai puţin de 1 an, fără ca pierderile să mai fie compensate sau declarate. Unul dintre iniţiatori, deputatul Sebastian Burduja de la PNL, a afirmat că ”pentru români, acest proiect înseamnă posiblitatea de a-şi multiplica economiile mult mai uşor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege care creşte atractivitatea pieţei de capital prin simplificarea birocraţiei şi regimului fiscal pentru investitorii individuali la bursă a fost aprobat astăzi de Camera Deputaţilor, for decizional.

Acesta vizează reducerea impozitului pe câştig din tranzacţii de la 10% la 1%, pentru titluri deţinute mai mult de un an, respectiv 3% pentru titluri deţinute mai puţin de un an, implementarea unui sistem de reţinere la sursă şi eliminarea obligativităţii de declarare/compensare a pierderilor, aşa cum este în prezent.

 

Deputatul PNL Sebastian Burduja, iniţiator, a declarat la finalul şedinţei de plen că este ”cea mai importantă măsură pentru piaţa de capital”.

”Pentru români, asta înseamnă posiblitatea de a-şi multiplica economiile mult mai uşor. Am făcut un calcul simplu (..)  dacă din 1999 ianuarie până astăzi, un român ar fi pariat pe indicele bursei, care este un pariu sigur, şi ar fi pus în fiecare lună 100 de lei deoparte, în acest indice, ar fi avut undeva la 500.000 - 600.000 de lei în portofoliu, astăzi. Dacă ar fi pus acei bani la bancă, ar fi avut undeva de cinci ori mai puţin. Şi de multe ori, inflaţia este peste rata dobânzii dintr-un depozit bancar ", a spus Burduja.

El a menţionat că pentru toţi românii, aceste simplificări şi stimulente fiscale înseamnă că pot să meargă cu economiile lor pe bursa românească, iar pentru companiile româneşti, listate la bursă, înseamnă că pot să atragă capital mult mai ieftin de la români”. 


Deputatul PNL George Tuţă, iniţiator, a arătat, la rândul său, că bursa nu este un joc, ci o investiţie. "Iată că opţiunile pentru aceste investiţii, odată cu legea de astăzi, se măresc", a adăugat el. Burduja a menţionat că proiectul a întrunit acordul tuturor jucătorilor, inclusiv ASF, BNR şi Ministerul de Finanţe. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.