Deputatul AUR Lucian Muşat a depus în Parlament o iniţiativă legislativă menită să elimine o povară financiară injustă care apasă de ani de zile asupra mediului de afaceri din România. Proiectul prevede obligativitatea companiilor de a plăti din bugetul propriu primele 5 zile de concediu medical ale angajaţilor dar care va uşura şi recuperarea sumelor plătite ca indemnizaţii medicale angajaţilor printr-o compensare a CASS-ului aferent lunii precedente şi lunilor viitoare. Proiectul propune ca această cheltuială să fie suportată integral de către stat, din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), începând chiar cu prima zi de concediu medical.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”România se confruntă cu disfuncţionalităţi sistemice în administrarea indemnizaţiilor de concedii medicale. În prezent, angajatorii sunt obligaţi să suporte din fonduri proprii primele 5 zile de concediu medical, iar ulterior să recupereze restul sumelor de la stat printr-o procedură complicată, greoaie şi adesea întârziată cu ani de zile. Această practică a generat dezechilibre financiare semnificative şi a dus la apariţia unor servicii private de recuperare a creanţelor, plătite din buzunarul antreprenorilor. În situatia actuală, companiile recupereaza banii de la stat după 2-3 ani sau după intervenţii din partea unor firme sau persoane în schimbul unui procent de 10%. Noi, AUR, suntem singurul partid care astăzi se află lângă antreprenorii români atât de greu încercaţi în aceste zile”, a declarat deputatul AUR Lucian Muşat.

Iniţiativa legislativă prevede că statul va acoperi integral plata indemnizaţiilor pentru concediile medicale, inclusiv pentru primele 5 zile, în cazul incapacităţii temporare de muncă.

”Sumele plătite de angajatori către salariaţi ca indemnizaţii de concediu medical vor putea fi compensate printr-o procedură simplificată cu obligaţiile de plată către stat aferente contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS). Se înlocuieşte actualul sistem birocratic de restituire lentă cu un mecanism eficient şi predictibil de compensare la cerere”, precizează iniţiatorul.

Măsura propusă va îmbunătăţi rapid fluxurile de numerar ale companiilor, va reduce costurile administrative şi va elimina o sursă importantă de incertitudine financiară. Resursele eliberate vor putea fi direcţionate către investiţii, dezvoltare şi locuri de muncă, mai spune parlamentarul AUR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.