Preşedintele Ungariei Katalin Novák a declarat, într-o declaraţie de presă comună miercuri la Palatul Cotroceni cu şeful statului Klaus Iohannis, că „Ungaria şi România sunt interesate şi au interesul de a avea o relaţie bilaterală bună, pragmatică”. „Am convenit că dorim să diminuăm tensiunile existente, nu să le amplificăm. Nu o să fim de acord în toate cele, dar cel mai important este să ne ascultăm reciproc şi să înţelegem punctul de vedere al celuilalt, pentru a reduce aceste tensiuni”, a adăugat oficialul ungar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ultima oară am fost la Bucureşti la Summitul B9. De 12 ani nu a vizitat niciun preşedinte al Ungariei România, de aceea am profitat de invitaţie. De asemenea, l-am invitat pe domnul preşedinte la Budapesta şi am convenit că această vizită se va petrece în perioada următoare. Suntem două ţări vecine, de aceea avem nevoie ca relaţia dintre România şi Ungaria să funcţioneze. Ungaria şi România sunt interesate şi au interesul de a avea o relaţie bilaterală bună, pragmatică. Suntem ţări vecine de aceea avem nevoie ca relaţia dintre România şi Ungaria să funcţioneze. Am convenit că dorim să diminuăm tensiunile existente, nu să le amplificăm. Nu o să fim de acord în toate cele, dar cel mai important este să ne ascultăm reciproc şi să înţelegem punctul de vedere al celuilalt, pentru a reduce aceste tensiuni. Avem nevoie de colaborare, dar ştim că nu vom fi de acord în toate aspectele”, a explicat preşedintele Ungariei Katalin Novák.

Ea a mai spus că o temă de discuţie cu preşedintele Iohannis a fost războiul din Ucraina şi a precizat că în Ungaria au sosit, până în prezent, nouă milioane de refugiaţi.

„Am discutat despre războiul din Ucraina. Avem experienţa ameninţării apropierii războiului din Ucraina şi avem experienţa ajutor. Peste 9 milioane de refugiaţi au sosit în Ungaria şi există o solidaritate cum nu s-a mai văzut. O acţiune umanitară de asemenea amploare nu a mai avut loc pe teritoriul Ungariei. Mulţumim de orice ajutor posibil şi din partea României”, a mai afirmat preşedintele Ungariei. 

Un alt punct de interes a fost cel legat de diminuarea dependenţei energetice de Rusia.

„Am vorbit despre domeniul energiei şi diminuarea dependenţei energetice. Ungaria nu e ţară marită, deci suntem şi mai dependenţi de resursele de energie. Lucrăm pe acest domeniu şi susţinem orice iniţiativă care creşte potenţialul de găsire de resurse şi reducere a dependenţei de cele ruseşti. (...) E interesul nostru comun de a obţine un acord între UE şi Ungaria referitor la resursele Ungariei şi extinderea pentru Polonia. E bine ca resursele să fie extinse Poloniei”, a conchis oficialul ungar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.