Preşedintele organizaţiei municipale a PNL Constanţa, Vergil Chiţac, contestă organizarea alegerilor pentru conducerea acestei organizaţii, care vor avea loc în 31 martie, spunând că nu a fost de acord nici cu data, nici cu convocatorul având în vedere că la alegerile de vineri vor fi prezenţi 700 de membri în condiţiile în care organizaţia pe care o conduce numără doar 270. Chiţac spune că va ataca rezultatul în instanţă, iar această situaţie urmează să fie analizată şi de o Comisie de Arbitraj a partidului la nivel naţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatorul Vergil Chiţac a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că se află în plin proces de contestare a acestor alegeri pentru organizaţia municipală a PNL Constanţa. 

“Suntem într-un proces de contestare a acestor alegeri la nivel naţional, am făcut demersuri în justiţie, contestare ce se bazează pe doi piloni. Întâi de toate, nu suntem de acord cu data de 31 martie, pentru că nu am fost consultaţi. Dincolo de ceea ce prevăd nişte regulamente şi nişte statute, până la urmă, în spatele unui proces politic sunt oamenii şi oamenii trebuie să colaboreze. Cum este posibil ca să planifici o dată a alegerilor data în care preşedintele organizaţiei municipale este plecat şi se ştia lucrul acesta de două săptămâni, într-o delegaţie parlamentară la Adunarea Parlamentară NATO, având şi calitatea de preşedinte al delegaţiei române, deci efectiv nu pot să lipsesc”, a afirmat Vergil Chiţac.

El a mai spus că a contestat şi convocatorul alegerilor din data de 31 martie pentru că după campania de la alegerile locale a făcut un recensământ al membrilor PNL Constanţa. Astfel, cei 2.100 de oameni aflaţi în registrul naţional al membrilor au fost sunaţi şi li s-a cerut să spună dacă mai sunt membri ai partidului şi dacă sunt să îşi achite cotizaţia.

“La capătul acestui proces am rămas cu 230 de membri la municipiu. În momentul de faţă, sunt circa 270, deci cât am fost preşedintele partidului am mai primit 40 de oameni. Mi se pare o creştere organică, sănătoasă, normală. Convocatorul pe care l-au prezentat cei de la judeţ conţine 700 de membri. Extraordinar. Cerând din baza de date de la Bucureşti lista tuturor membrilor PNL din municipiul Constanţa am observat că sunt 400 de oameni care s-au înscris în 2016, fără ca eu să ştiu. (...) Din cei 700 convocaţi, 375 s-au înscris în 2016”, a mai precizat senatorul Chiţac.

El acuză şi Comisia de Organizare şi Desfăşurare a Alegerilor, precizând că aceasta “gestionează fraudulos acest proces, dovedeşte o imixtiune inadmisibilă în procesul de alegere la municipiu şi o uzurpare de calităţi de funcţii”.

Preşedintele organizaţiei municipale a PNL Constanţa a mai spus că a contestat data alegerilor la nivelul central al partidului, acolo a fost constituită o Comisie de Arbitraj şi aşteaptă un răspuns de la acest for. Mai mult, el va contesta în instanţă rezultatul alegerilor din 31 martie şi va cere şi amânarea alegerilor pentru conducerea judeţeană a PNL Constanţa.

“Cum nu am primit nimic, nici că data de 31 martie este bună, nici că data de 8 aprilie este bună, cred că îmi voi continua demersul şi îmi pun speranţa că se va judeca corect acest lucru. Aştept răspunsul comisiilor superioare de partid care vor analiza contestaţiile noastre şi vor da un răspuns. Sper ca până pe 8 aprilie acest lucru să se întâmple. Dacă se întâmplă şi e în favoarea noastră, atunci pe 8 aprilie vom organiza alegeri. Dacă nu, luni sau marţi, vom avea o acţiune în instanţă prin care contestăm şi cerem anularea alegerilor din 31 martie şi vom cere şi amânarea alegerilor la judeţ pentru că în absenţa unor alegeri la municipiu care reprezintă circa 40 la sută alegerile la judeţ vor fi denaturate”, a explicat Vergil Chiţac.

La rândul său, consilierul local municipal Romeo Rezeanu a precizat că se întâmplă aceste lucruri pentru că anumite persoane din partid doresc controlul consilierilor locali cărora le-au fost deranjate anumite interese imobiliare.

“Adevărata ţintă pentru toată această denaturare, pentru toată această manipulare, este controlul asupra Consiliului Local. Noi suntem acum zece consilieri locali de la PNL şi cred că am dovedit că se face un altfel de opoziţie la administraţia locală. Ei bine, anumiţi consilieri locali, printre care şi eu, mai ales că fac parte din comisia de urbanism, am deranjat se pare unele interese chiar ale unor colegi din partid şi intenţia lor maximă este să aibă controlul asupra unor consilieri, prin asta controlul asupra unor comisii pentru că le-au fost deranjate interesele lor imobiliare”, a explicat Romeo Rezeanu.

Vergil Chiţac a mai spus, în conferinţa de presă, că de ani de zile, la Constanţa, PNL este asistatul social al PSD şi că a existat un “blat” între cele două partide.

“În opinia mea, de ani de zile, Partidul Naţional Liberal la Constanţa este asistatul social al PSD. (...) Din punctul meu de vedere, au fost într-un blat tot timpul cu PSD. Se vorbeşte în Constanţa că de fapt PNL niciodată nu a vrut să câştige Primăria Constanţa pentru că ei s-au înţeles foarte bine cu PSD ? Se vorbeşte sau nu ? Ne facem că nu ştim lucrurile astea ? Dacă tot se vorbeşte în Constanţa, mă număr printre aceia care cred lucrul ăsta”, a menţionat senatorul liberal.

El a precizat că singura sa miză a fost ca aceste alegeri pentru organizaţia municipală să fie organizate în mod corect.

Vergil Chiţac, fost rector al Academiei Navale Mircea cel Bătrân, a fost candidatul PNL la alegerile pentru Primăria Constanţa din 2016, el fiind învins de candidatul PSD, Decebal Făgădău. El ocupă de anul trecut funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale a PNL Constanţa. Vergil Chiţac a devenit senator în urma alegerilor parlamentare de la sfârşitul anului trecut.

În replică, organizaţia judeţeană a PNL Constanţa a transmis, printr-un comunicat de presă, că acest calendar al alegerilor interne a fost aprobat de Biroul Politic Judeţean şi respectă hotărârile Biroului Politic Naţional al partidului.

“Partidul Naţional Liberal este organizat pe criteriul administrativ-teritorial, având o structură internă aşezată pe mai multe nivele de responsabilitate şi autoritate. Între aceste nivele, există o relaţie de subordonare, aceasta fiind stabilită de către Statutul PNL. În consecinţă, Biroul Politic Judeţean al Filialei Constanţa a Partidului Naţional Liberal, în baza autorităţii conferite de Statut, a aprobat cu majoritate de voturi calendarul desfăşurării alegerilor interne în cadrul filialei, respectând totodată hotărârile şi recomandările Biroului Politic Naţional al PNL”, se arată în comunicat.

Sursa citată precizează că la momentul propunerii calendarului de alegeri Vergil Chiţac nu a comunicat faptul că pe data de 31 martie va fi prezent la lucrările Adunării Parlamentare a NATO.

“La momentul elaborării propunerii calendarului de alegeri interne de către Comisia de Organizare şi Desfăşurare a Alegerilor (CODA), preşedintele interimar al organizaţiei municipale PNL Constanţa, senatorul Vergil Chiţac, deşi a avut nenumărate ocazii, nu a comunicat nici CODA, nici BPJ, faptul că va reprezenta România, pe 31 martie, la lucrările Adunării Parlamentare NATO de la Berlin.

Înţelegem ca statutară decizia senatorului Vergil Chiţac de a contesta, în primă etapă la Curtea de Arbitraj a Partidului Naţional Liberal, hotărârea BPJ al PNL Constanţa prin care este stabilit calendarul desfăşurării alegerilor interne”, mai precizează comunicatul organizaţiei judeţene, care menţionează că instanţa supremă de jurisdicţie a PNL, Curtea de Arbitraj, are o activitate independentă şi nu este subordonată niciunui organism de conducere al PNL.

Alegerile pentru conducerea organizaţiei municipale a PNL Constanţa vor avea loc pe data de 31 martie, iar cele pentru organizaţia judeţeană pe 27 aprilie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.