Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit-o luni, la Palatul Cotroceni, pe ministrul afacerilor externe din Canada, Mélanie Joly, aflată în vizită oficială la Bucureşti. Preşedintele României a apreciat prezenţa oficialului canadian în ţara noastră în acest moment critic pentru întreaga regiune. În cadrul discuţiilor, şeful statului a evidenţiat implicarea hotărâră şi consistentă a României în acordarea de asistenţă umanitară Ucrainei şi a salutat, totodată, participarea activă a Canadei în procesul decizional şi în operaţionalizarea măsurilor aliate privind suplimentarea forţelor NATO pe Flancul Estic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis a evocat situaţia îngrijorătoare de la graniţele României şi din regiunea Mării Negre, ca urmare a agresiunii militare brutale a Rusiei împotriva Ucrainei şi a adresat mulţumiri pentru contribuţia constantă a Canadei la misiunile de poliţie aeriană din ţara noastră.

Preşedintele României a salutat, totodată, participarea activă a Canadei în procesul decizional şi în operaţionalizarea măsurilor aliate privind suplimentarea forţelor NATO pe Flancul Estic, inclusiv în România, activarea Planurilor de apărare şi desfăşurarea, în premieră, a Forţei NATO de Răspuns, ca parte a apărării colective în ţara noastră.

Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat implicarea hotărâră şi consistentă a României în acordarea de asistenţă umanitară Ucrainei, inclusiv prin înfiinţarea, în ţara noastră, a unui centru logistic pentru coordonarea şi colectarea asistenţei umanitare internaţionale destinate Ucrainei şi a adresat mulţumiri partenerilor canadieni pentru deschiderea arătată de a sprijini eforturile umanitare cu privire la refugiaţii din Ucraina.

De asemenea, cei doi înalţi oficiali au discutat şi despre modalităţile de sprijin pentru Republica Moldova, confruntată cu o serie de provocări de securitate, inclusiv în domeniul energetic, dar şi cu un flux masiv de refugiaţi.

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat demersurile comune de dezvoltare a Parteneriatului Consolidat dintre România şi Canada, bazate pe relaţii politice solide, abordări similare şi o coordonare strânsă în plan internaţional, o cooperare dinamică în multiple domenii şi o comunitate activă şi importantă de români în Canada.

Totodată, a fost exprimat interesul ambelor părţi pentru dezvoltarea şi extinderea cooperării în domeniul nuclear civil, atât în ceea ce priveşte proiectul unităţilor de la Cernavodă, bazate pe tehnologia CANDU, cât şi în privinţa altor tehnologii inovatoare, cum ar fi cea a reactoarelor modulare. În acest context, Preşedintele României a evidenţiat importanţa deosebită a energiei nucleare civile, ca sursă sigură şi sustenabilă pentru asigurarea şi consolidarea securităţii energetice în Uniunea Europeană.

Ministrul de externe canadian a exprimat apreciere pentru modul în care România gestionează această situaţie dificilă, generată de invazia rusă în Ucraina şi a adresat mulţumiri ţării noastre pentru solidaritatea şi sprijinul arătate persoanelor care au fost nevoite să se refugieze din calea conflictului militar din Ucraina.

Ministrul Mélanie Joly a reiterat angajamentul Canadei de a sprijini, în continuare, eforturile umanitare ale statelor din vecinătatea Ucrainei, inclusiv România şi Republica Moldova. De asemenea, ministrul canadian a reiterat angajamentul pentru implementarea deciziilor de consolidare a Flancului Estic, inclusiv la Marea Neagră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.