Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/ 2019 privind Codul administrativ, care prevede constituirea de consorţii administrative între unităţile administrativ-teritoriale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea promulgată instituie un mecanism de cooperare/asociere între unităţile administrativ-teritoriale, prin care se constituie consorţiile administrative, fără personalitate juridică. Acestea au un dublu rol: pe de-o parte de a asigura realizarea unor activităţi necesare pentru exercitarea atribuţiilor date prin lege unor unităţi administrativ-teritoriale cu capacitate administrativă insuficientă şi, pe de altă parte, de a stimula fenomenul asociativ la nivelul administraţiei publice locale şi transferul de expertiză şi practici unitare.

Ordonanţa a fost adoptată pe 21 septembrie de către Executiv.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş afirma despre consorţiile administrative, înfiinţate de Executiv, că sunt jalon în cadrul PNRR-ului şi permite aceeaşi alianţă pentru unităţile administrativ-teritoriale pentru proiectele de infrastructură ce vizează interesul comun al localităţilor limitrofe. Ministrul Boloş a spus, despre consorţiile administrative, că Guvernul îşi propune să sprijine zonele urban-funcţionale.

”Ce înseamnă, simplu spus, acest lucru? Că permitem aceeaşi alianţă pentru unităţile administrativ-teritoriale pentru proiectele de infrastructură ce vizează interesul comun al localităţilor limitrofe, aşa încât încercăm prin aceasta să susţinem dezvoltarea urbană, dacă vreţi, metropolitană şi în acest context, să putem sprijini dezvoltarea teritorială, mai ales a municipiilor reşedinţă de judeţ şi a municipiilor din România”, a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.