Preşedintele Klaus Iohannis va face o declaraţie de presă miercuri după-amiază, după consultările cu partidele politice pe tema legilor siguranţei naţionale, informează Administraţia prezidenţială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statului va prezenta concluziile consultărilor de marţi şi miercuri, cu partidele politice parlamentare, pe tema legilor siguranţei naţionale.

Preşedintele s-a întâlnit, marţi, cu delegaţiile PSD, PNL şi UDMR, iar miercuri, începând cu ora 10.00, se va întâlni cu reprezentanţii UNPR, ALDE şi grupul minorităţilor naţionale.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, marţi, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că s-a propus constituirea unui grup de lucru format din reprezentanţi ai partidelor, ai Guvernului şi ai instituţiilor din domeniu pentru modificarea legilor siguranţei naţionale şi a celor privind serviciile secrete.

"S-a propus să se constituie un grup de lucru. Este o idee pe care noi o susţinem. Din partea tuturor partidelor şi a structurilor şi instituţiilor de specialitate şi a Guvernului. Un grup de lucru care să înceapă să lucreze, stabilind şi un deadline pentru asta", a spus el.

Legile care ar urma să fie discutate sunt cele privind securitatea naţională, statutul cadrelor militare şi legile de funcţionare a SIE şi SRI.

Dragnea a precizat că, din punctul de vedere al PSD, acest grup de lucru va trebui să aibă câte doi membri din partea fiecărui partid şi a fiecărei instituţii.

"Nu se poate discuta acum, în această perioadă", a spus Dragnea, făcând referire la perioada campaniei electorale.

Liderul PSD a spus că aceste legi trebuie însă elaborate până la începutul sesiunii de toamnă a Parlamentului.

Copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au anunţat, marţi, că doresc înfiinţarea unei comisii de lucru în Parlament care să modifice ambele pachete legislative pe tema siguranţei naţionale, a legilor de organizare şi funcţionare a serviciilor secrete şi de combatere a terorismului, dar resping propunerea PSD, privind un grup de lucru cu Guvernul.

Alina Gorghiu a precizat că actualele prevederi sunt "caduce" faţă de nevoile anului 2016 şi de aceea susţin "propunerea de a înfiinţa un grup, o comisie, care să discute în etape legislaţia necesară".

PNL doreşte însă ca această comisie, propusă de Klaus Iohannis, să lucreze la ambele pachete legislative, atât cel elaborat de Guvern, cât şi la cel care trebuie discutat în Parlament. Astfel, acelaşi grup de lucru va lucra pe legile pe care Executivul le va trimite Parlamentului în mai, privind legile securităţii cibernetice, antitero şi a cartelelor preplătite, precum şi pe legile privind siguranţa naţională, statutul cadrelor militare şi cele de funcţionare SRI ş SIE.

Liberalii au respins însă ideea PSD, de a lucra alături de Guvern la elaborarea proiectelor privind legile securităţii cibernetice, antitero şi a cartelelor preplătite.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, după consultările de la Palatul Cotroceni, că nu trebuie ignorată dimensiunea relaţiei dintre minoritate şi majoritate în România, care se "deteriorează", în contextul discuţiilor despre legile siguranţei naţionale.

"Relaţia dintre majoritate şi minorităţile etnice trebuie să fie o relaţie bazată pe încredere. Vrând, nevrând, trebuie spus că această relaţie înseamnă şi securitate socială şi siguranţă pentru fiecare om şi comunitate. În această discuţie mai amplă şi pe termene mai lung trebuie să avem în vedere şi acest element", a declarat Kelemen Hunor, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, pe tema legilor siguranţei naţionale.

Liderul UDMR a precizat că i-a prezentat şefului statului această viziune, însă nu a intrat în detalii, pentru a preciza dacă are în vedere modificări legislative punctuale. Kelemen a adus însă în discuţie problema relaţiilor dintre români şi maghiari, considerând că acestea se "deteriorează".

"Sunt foarte multe iniţiative, aspecte, care din punctul nostru de vedere arată o deteriorare a relaţiei dintre minoritate şi majoritate", a spus liderul UDMR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.