Preşedintele Klaus Iohannis este hotărât să convoace referendumul pe justiţie în ziua alegerilor europarlamentare, susţin reprezentanţii societăţii civile, care s-au întâlnit marţi cu şeful statului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Iohannis a avut marţi, de la ora 15:00, consultări cu reprezentanţii societăţii civile pe tema referendumului pe justiţie.

La ieşirea de la consultări, aceştia au precizat că, în momentul în care a început întâlnirea, preşedintele s-a aşezat şi a spus: ”Sunt hotărât să convoc referendumul”. 

Potrivit acestora, preşedintele este decis să convoace referendumul în ziua alegerilor europarlamentare.

"Ne-am dus să solicităm demararea acestui referendum şi am primit această veste bună că se va întâmpla", a spus o reprezentantă a Iniţiativei România, ea fiind completată de un alt participant la consultări: "În mod cert, nu aproape, nu posibil va fi...".

Ea a continuat spunând că încă de săptămâna trecută au propus trei întrebări, dar nu au fost discutate la întâlnirea de marţi, ele făcând referire la înăsprirea legislaţiei penale, la iniţiativa "Fără penali" şi la legiferarea pe legile justiţiei şi codurile penale.

Întrebată dacă preşedintele a spus ce l-a convins să convoace referendumul, ea a spus: "Dumnealui a dat mai multe argumente şi anume atacurile continue la independenţa justiţiei, luptei anticorupţie, la valorile statului dedrept, valorile europene ş.a.m.d. Sunt argumente pe care le aveam şi noi de fapt. A zis că există nişte studii, nişte analize pe care le-a luat în calcul, că ţine cont de toate riscurile...".

Cristian Pârvulescu a precizat că întrebarea pentru referendum va fi dezvăluită până în 4 aprilie.

„Cred că va fi o întrebare simplă, din câte am înţeles, deşi propunerile au fost foarte variate, care să poată ajunge la cel mai larg public cu putinţă, pentru că vorbim de un referendum consultativ, într-un context politic complicat şi controversat”, a mai spus Pârvulescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis încă de săptămâna trecută invitaţii reprezentanţilor unor organizaţii neguvernamentale pentru consultări, unii dintre aceştia anunţând pe Facebook că au fost invitaţi. De asemenea, miercuri, de la ora 17:00, au fost convocaţi şi magistraţii la discuţii pe tema referendumului.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat  săptămână trecută, la o dezbatere organizată de Festivalul OneWorld, că este „aproape hotărât” să organizeze un referendum pe justiţie în ziua alegerilor europarlamentare din 26 mai.
 
Iohannis a declarat sâmbătă, la Gala TNL, unde a primit premiul "Garantul Democraţiei", că, pentru a da românilor votul înapoi, a început să reevalueze ideea unui referendum. El a afirmat că din cauza PSD România nu s-a dezvoltat mai mult, din cauza PSD România nu s-a dezvoltat mai bine. 
 
„Pentru a da românilor votul înapoi am început să reevaluez ideea unui referendum. Fiindcă doar aşa românii pot arăta că nu mai sunt de acord cu felul în care PSD strică legile justiţiei, îşi bate joc de ţară, îşi bate joc de români. Am invitat deja pentru începutul săptămânii viitoare pe foarte mulţi români interesaţi, cu care voi avea consultări pe tema referendumului, fiindcă îmi doresc un referendum bine organizat, bine gândit, un referendum în parteneriat cu societatea civilă, cu partidele politice de bună-credinţă şi împreună cu românii şi cu voi!, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.