Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, s-a întâlnit cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează, în perioada 21-22 septembrie a.c., în Republica Moldova. Consultările au vizat priorităţile cooperării bilaterale, progresele înregistrate în îndeplinirea criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, precum şi provocările grave generate de invazia Federaţiei Ruse în Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comuincat al Senatului, Alina Gorghiu a avut o întrevedere cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, iar consultările au continuat linia eforturilor întreprinse de România în sprijinul Republicii Moldova şi au vizat priorităţile cooperării bilaterale, progresele înregistrate în îndeplinirea criteriilor de  aderare la Uniunea Europeană, precum şi provocările grave generate de invazia Federaţiei Ruse în Ucraina.

În context, cei doi demnitari au condamnat ferm anunţul îngrijorător al preşedintelui Putin privind decretarea mobilizării parţiale în Rusia, organizarea aşa-ziselor referendumuri în zonele ocupate ilegal din Ucraina, precum şi ameninţarea privind utilizarea armelor nucleare.

De asemenea, Alina Gorghiu a participat la o masă rotundă cu tema „Egalitatea de gen şi violenţa domestică”.

Iniţiativa a urmărit intensificarea schimbului de cunoştinţe, experienţă şi bune practici între cele două ţări, în vederea îmbunătăţirii legislaţiei în domeniu.

Preşedintele interimar al Senatului a subliniat oportunitatea continuării consultărilor cu societatea civilă şi importanţa menţinerii coordonării strânse între cele două ţări pentru combaterea violenţei domestice şi asigurarea egalităţii de gen. La întrevedere au participat Doina Gherman, preşedintele Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova, Doina Cazacu, director Program Femei, “La Strada Moldova”, Mariana Buruiană, director executiv, Centrul de Drept al Femeilor, Valentina Bodrug-Lungu, preşedinte Gender-Centru, Veronica Teleucă, coordonator Coaliţia Naţională „Viaţă fără violenţă”.

Programul vizitei a inclus şi o întrevedere cu studenţii de la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii de Stat din Moldova, cu tema „Politica fără tineri nu are viitor”.

La eveniment a fost prezent şi rectorul Universităţii, dr. conf. Igor Şarov. Cu acest prilej, preşedintele interimar al Senatului României a propus organizarea unor stagii de practică pentru studenţii basarabeni la Parlamentul României, în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova.

Discuţiile s-au axat pe  importanţa implicării tinerilor în politică, programul de burse pentru învăţământul preuniversitar şi universitar, inclusiv rezidenţiat, dedicat cetăţenilor din Republica Moldova, precum şi pe alte mijloace de cooperare bilaterală în proiecte dezvoltate în cadrul Programului Preşedintelui Klaus Iohannis, „România Educată”, mai precizează Senatul.

Preşedintele interimar al Senatului a participat, de asemenea, la deschiderea celei de-a VIII-a ediţii a evenimentului cinematografic de tradiţie Zilele Filmului Românesc la Chişinău. Festivalul de film se desfăşoară în perioada 22-25 septembrie şi îşi propune să reunească cinefilii de pe ambele maluri ale Prutului cu scopul promovării limbii române, culturii şi cinematografiei româneşti.

Evenimentul este finanţat de Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova şi Institutul Cultural Român şi are misiunea de a conecta Chişinăul, prin cinematografia română, la circuitul marilor festivaluri.

În intervenţia sa, Alina Gorghiu a evidenţiat importanţa diplomaţiei culturale, afirmând că Zilele Filmului Românesc la Chişinău a devenit o tradiţie importantă care denotă o puternică cooperare bilaterală în plan cultural. Totodată, a accentuat necesitatea finanţării adecvate a industriei cinematografice, arătând că prezenţa activă a Guvernului României în Republica Moldova răspunde aşteptărilor şi nevoilor de peste Prut.

La evenimentele organizate la Chişinău au mai participat secretarul de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, Adrian Dupu, directorul-adjunct al ICR Chişinău, Narcis Afrăsinei, şi ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Ţurcanu.

 

 

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.