Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica a declarat că propunerea de revocare a sa din calitatea de membru al Consiliului Naţional de Integritate este un abuz şi o încercare a PSD-USR de manipulare a opiniei publice în scop electoral, pentru că nu există nicio bază legală pentru propunerea făcută de deputatul Alfred Simonis (PSD) şi susţinută de senatorul Raoul Trifan (USR). Nica spune că ANI nu l-a declarat nici în incompatibilitate, nici în conflict de interese, existând doar o suspiciune în acest sens asupra sa, acţiunile sale fiind în verificarea autorităţilor statului competente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Propunerea de revocare este un abuz şi o încercare a PSD-USR de manipulare a opiniei publice în scop electoral, pentru că nu există nicio bază legală pentru propunerea făcută de deputatul Alfred Simonis şi susţinută de senatorul Raoul Trifan. ANI nu m-a declarat nici în incompatibilitate, nici în conflict de interese. Acest lucru reiese negru pe alb din raportul de evaluare pe care l-am primit de la ANI. Nu am ce să contest la ANI, nu sunt în judecată cu ANI, raportul meu cu ANI pe speţele care mi-au fost imputate s-a încheiat odată cu trimiterea acestui raport de evaluare. În data de 25 ianuarie 2023, după înregistrarea acestor sesizări la adresa mea, ANI a emis un raport de evaluare în care precizează: „nu au fost identificate elemente de încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese în materie administrativă.” Legat de incompatibilitate, nici nu se pune problema pentru că nu am fost reclamat că aş fi în vreo poziţie de incompatibilitate. Asta ca să clarificăm foarte bine aceste aspecte care au circulat în spaţiul public”, a afirmat Alin Nica, joi, într-o declaraţie de presă.
 
Alin Nica spune că cei care solicită revocarea invocă o aşa-zisă incompatibilitate morală.
 
”Demersul PSD-USR spune că excede cadrului legal pentru că în Legea 144/2007 de organizare şi funcţionare a ANI se specifică foarte clar care sunt condiţiile de revocare a unui membru din Consiliul Naţional de Integritate şi acestea sunt: „mandatul de membru al Consiliului încetează înainte de termen prin revocare de către Senat pentru neîndeplinirea atribuţiilor legale, prin demisie ori în caz d deces.” Or, nu sunt îndeplinite niciuna dintre aceste trei situaţii. Cei care solicită revocarea mea invocă o aşa-zisă incompatibilitate morală. E un pic ipocrit ca cei de la PSD să invoce incompatibilitate morală, când avem nenumărate cazuri în care numai ce e moral cei de la PSD nu au făcut. Şi vă amintiţi şi OUG 13 şi alte astfel de exemple pot continua. Deci nu mă regăsesc în niciuna din aceste situaţii şi consider că mi-am îndeplinit cu responsabilitate şi interes pentru munca depusă atribuţiile ce îmi revin în calitate de membru a CNI”, a mai spus Nica.
 
Liderul CJ Timiş a mai declarat că atacul asupra sa, din partea PSD şi USR este o obişnuinţă a acestor partide. Nica a adăugat că autorităţile statului trebuie să cerceteze orice suspiciune. 
 
”Atacul politic asupra mea are legătură cu obişnuinţa PSD şi mai nou a USR care a devenit practic instrumentul PSD de atac, de a deturna activitatea instituţiilor legitime ale statului prin diverse plângeri şi sesizări neîntemeiate asupra unor ţinte politice. 
Autorităţile statului trebuie să îşi facă treaba, să cerceteze orice presupusă suspiciune, astfel că cei rău intenţionaţi folosesc abuziv un sistem bine gândit. 
Credeţi că PSD şi USR, partidele domnilor Simonis şi Trifan, sunt curate ca lacrima? Sunt fără pată? Nu, doar că membrii PNL nu fac plângeri neîntemeiate prin care să intoxice oamenii de bună credinţă. Oricare dintre noi (...), fie că suntem oameni politici, jurnalişti, funcţionari, poate să se umple de plângeri penale în maxim 2-3 săptămâni, dacă în jurul nostru sunt persoane de rea credinţă care pot să înseileze o serie de motive prin care să spună că ai făcut x faptă, ai făcut y abuz. Dar asta nu înseamnă că persoana respectivă este din start vinovată. Simpla depunere a unei plângeri la Parchet nu înseamnă condamnare efectivă şi că persoana respectivă este vinovată. Asta ar însemna că nu mai există prezumţia de nevinovăţie. Dacă domnul Trifan consideră şi cei de la USR consideră doar pentru că s-a făcut o plângere la adresa mea ar trebui să îmi dau demisia din CNI, de ce tratează cu dublă măsură - ei au avut sloganul „Fără penali în funcţii publice” - atunci când e vorba de oameni de-ai lor? Şi sunt cazuri concrete: Clotilde Armand, Nicuşor Dan, Ruben Laţcău, Allan Coliban şi nu în ultimul rând Dominic Fritz? De ce toate aceste persoane, unele cercetate, altele finalizate cercetările în cazul ANI, sunt apărate de domnii Trifan şi Barna, şi Drulă, dar în cazul meu, pentru că s-a făcut o plângere la adresa mea, fac această tevatură şi acest joc de imagine foarte ieftin doar pentru a distrage atenţia sau a profita de lipsa de cunoaştere în rândul opiniei publice a detaliilor de funcţionare a instituţiilor statului român? Simpla cercetare de către o instituţie nu înseamnă că eşti vinovat”, a declarat Alin Nica.
 
Preşedintele CJ Timiş mai afirmă că justiţia îşi va spune cuvântul şi este convins că va fi declarat nevinovat. 
 
”Justiţia îşi va spune cuvântul şi voi fi declarat nevinovat, însă până atunci, maşinăria de lansat mizerii PSD-USR poluează spaţiul public cu tot soiul de inepţii şi etichete pentru care plăteşte campanii în online. 
Nu există nicio dispoziţie legală care să permită revocarea din funcţie a unei persoane doar pentru că faţă de aceasta a fost depusă o sesizare penală înaintea efectuării oricărui act de urmărire penală de către organele judiciare. În acest context, am decis să tranşez această situaţie în instanţă, în caz că revocarea va fi făcută, în mod evident ilegal. Am constatat că, în urma poziţiilor pertinente pe care le-am avut în cadrul acestei instituţii, am deranjat anumite grupuri de interese prin monitorizarea atentă a ANI”, a explicat Nica.
 
Alin Nica s-a referit şi la suspiciunile de integritate în care este vizat.
 
”Dacă vă uitaţi în raportul ANI 2021, asumat de CNI şi trimis către Senatul României şi publicat pe site-ul ANI, la pagina 13 veţi găsi următoarea statistică destul de slabă cu privire la finalitatea sesizărilor ANI: din cele 406 dosare din perioada 2008-2021 finalizate fie de Parchet, fie de instanţele de judecată, în urma sesizărilor ANI cu privire la posibila săvârşire a unor fapte penale, doar în 48 de cazuri, 11% din total, s-a dat decizie de condamnare cu închisoare, şi aceea cu suspendare, în 45 de cazuri, sau amendă penală în 3 cazuri. Restul de sesizări ale ANI, deci peste 360, fiind infirmate de aceste instituţii, fie prin NUP 255, fie clasare sau renunţarea la UM - 90, respectiv, una, fie achitări, 3 cazuri. Ori amendă administrativă, 8 cazuri, adică 89% aproape, 9 din 10 oameni sesizaţi de ANI ca posibili infractori sunt persoane nevinovate. Această statistică este dezolantă cu privire la impactul acestor sesizări şi tocmai de aceea această sincopă din activitatea ANI este folosită de persoane maliţioase, de contracandidaţi politici, adversari politici, tocmai pentru a defăima şi a lăsa o anatemă asupra adversarilor politici, tocmai pentru că trec ani de zile până când o persoană îşi dovedeşte nevinovăţia în instanţă. Cine mai vine după aceea să îi spele imaginea? Nimeni”, a declarat Nica. 
 
Alin Nica este membru CNI din 2021, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene l-a propus ca reprezentant al tuturor preşedinţilor de Consilii Judeţene  din ţară. Mandatul este de 4 ani, iar indemnizaţia este „nesemnificativă”, mai spune Alin Nica. 
 
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat, în luna ianuarie, că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Alin Nica, preşedinte al CJ Timiş, a infracţiunilor de conflict de interese, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi fals în declaraţii. infracţiunile ar fi fost comise când era primar în Dudeştii Noi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.