Preşedintele AEP, Toni Greblă, a participat la Conferinţa cu tema “Stabilitatea legii electorale”, organizată de Comisia de la Veneţia, în cadrul căreia a abordat aspecte legate de nivelurile de reglementare, inclusiv rolul legislaţiei secundare în materie electorală. El a menţionat că, în concordanţă cu angajamentul luat pentru pregătirea riguroasă şi organizarea în cele mai bune condiţii a proceselor electorale de anul viitor, AEP se va ghida după principiile evocate de Comisia de la Veneţia, respectiv promovarea valorilor şi principiilor democratice, asigurarea neutralităţii, echilibrului şi tutelei constituţionalităţii în organizarea alegerilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a participat la Conferinţa cu tema “Stabilitatea legii electorale”, cea de-a patra reuniune ştiinţifică a experţilor electorali organizată de Comisia de la Veneţia, care a pornit de la dezideratul că încrederea alegătorilor în procesul electoral este esenţială pentru o democraţie robustă şi nu poate fi asigurată fără stabilitatea sistemului legislativ ce reglementează organizarea şi desfăşurarea alegerilor”, anunţă Autoritatea Electorală Permanentă într-un comunicat oficial.

Potrivit AEP, pe agendă s-au aflat şi analizarea bunelor practici în materie electorală şi provocările pe care le presupun atât aplicarea principiului stabilităţii legislaţiei electorale, cât şi organizarea scrutinurilor, inclusiv privind modul de abordare a unor situaţii de urgenţă.

Evenimentul, desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute în colaborare cu Universitatea din Barcelona, a reunit membri ai Comisiei de la Veneţia, ai Consiliului pentru Alegeri Democratice şi ai altor prestigioase instituţii internaţionale cu competenţe în domeniul electoral, dar şi magistraţi şi profesori de drept constituţional.

AEP afirmă că preşedintele AEP, Toni Greblă a abordat în cadrul dezbaterilor cu specialiştii Comisiei de la Veneţia aspecte legate de nivelurile de reglementare, inclusiv rolul legislaţiei secundare în materie electorală.

“Stabilitatea legislaţiei electorale este un principiu consacrat la nivel constituţional şi oferă o garanţie a faptului că procesele electorale se desfăşoară conform regulilor legale unanim acceptate la nivel european şi nu pot fi influenţate în diferite moduri în interesul unei părţi interesate. Astfel, subiectul stabilităţii dreptului electoral ne determină să reflectăm profund asupra factorilor interni şi externi care pot influenţa cadrul legal electoral aplicabil activităţii unui organism electoral. În general, orice reformă a legislaţiei electorale destinată a fi aplicată la alegeri trebuie să aibă loc cu suficient de mult timp înainte pentru a putea fi cu adevărat aplicabilă. De altfel, şi Comisia de la Veneţia, în Codul bunelor practici în materie electorală, subliniază faptul că stabilitatea legislaţiei este crucială pentru credibilitatea procesului electoral, fapt esenţial, la rândul său, pentru consolidarea democraţiei”, a declarat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă.

Acesta a menţionat că, în concordanţă cu angajamentul luat pentru pregătirea riguroasă şi organizarea în cele mai bune condiţii a proceselor electorale de anul viitor, AEP se va ghida după principiile evocate de Comisia de la Veneţia, respectiv promovarea valorilor şi principiilor democratice, asigurarea neutralităţii, echilibrului şi tutelei constituţionalităţii în organizarea alegerilor. Scopul final al respectării acestor reguli este consolidarea încrederii alegătorilor în alegeri libere şi corecte.

“Pentru comunitatea electorală internaţională rămâne o preocupare permanentă identificarea, flexibilizarea şi implementarea soluţiilor constituţionale pentru a face faţă provocărilor nou apărute în situaţiile de excepţie sau temporare. Formalizarea condiţiilor şi soluţiilor constituţionale pentru o situaţie excepţională se va adăuga la patrimoniul electoral, iar rolul autorităţilor electorale va continua să fie acela de a asigura echidistanţa şi neutralitatea, fără afectarea principiilor şi valorilor democratice şi cu respectarea standardelor internaţionale în materie electorală”, a adăugat preşedintele AEP.

Comisia de la Veneţia a abordat principiul stabilităţii legislaţiei electorale în Codul bunelor practici în materie electorală, în 2002, şi l-a detaliat într-o Declaraţie interpretativă privind stabilitatea legii electorale, adoptată în 2005, la care face referire în mod frecvent în luările sale de poziţie.

”Cu toate acestea, uneori, legislaţia electorală este necesar a fi revizuită înaintea alegerilor. În acest sens, în cadrul Conferinţei organizate de Comisia de la Veneţia, au fost analizate aspecte legate de domeniul de aplicare a principiului stabilităţii legii electorale şi nivelurile de reglementare a legislaţiei, momentul schimbării, precum şi modul de abordare a situaţiilor de urgenţă şi consecinţele asupra organizării alegerilor. Toate aceste aspecte ar putea determina Consiliul pentru Alegeri Democratice şi Comisia Veneţia să pregătească o declaraţie interpretativă revizuită în domeniu”, mai precizează AEP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.