Preşedintele USR Bucureşti, Roxana Wring, a declarat, vineri, că ”experimentul eşuat al Gabrielei Firea a pus Primăria într-o situaţie foarte grea” şi i-a solicitat primarului general să se abţină de la orice act ostil îndreptat împotriva locuitorilor Capitalei. În plus, Wring îi cere Gabrielei Firea şi să nu tergiverseze desfiinţarea companiilor municipalităţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele USR Bucureşti, Roxana Wring, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că experimentul eşuat al Gabrielei Firea a pus Primăria Capitalei într-o situaţie foarte grea.

“Experimentul eşuat al Gabrielei Firea a pus astfel Primăria într-o situaţie foarte grea. Pe lângă celelalte probleme nerezolvate acest experiment prima oară încercat la nivelul României a creat nişte probleme care vor trebui gestionate pe termen lung. Avem deja angajaţi, au fost deja încheiate contracte cu terţi, au fost deja închiriate sedii, au fost deja cumpărate autoturisme, mobilă, mobilier şamd”, a afirmat Roxana Wring.

Ea a cerut directorilor companiilor municipale să înceteze orice plată deoarece acest lucru va avea consecinţe juridice. 

“Decizia instanţei este clară. Pe de altă parte Bucureştiul va trebui să continue să fie administrat şi bucureştenii vor trebui să continue să aibă servicii şi să-şi poată desfăşura viaţa într-un cadru cât de cât decent. De aceea, pe de altă parte solicit şi conducerilor companiilor municipale, conduceri pe care mulţi dintre noi nu le cunoaştem, care sunt plătite cu salarii foarte mari, să înceteze orice plată din acest moment, orice plată pe care o vor face. Orice document pe care îl vor semna va angaja bugetele companiilor şi va avea grave consecinţe juridice”, a precizat preşedintele USR Bucureşti.

Roxana Wring consideră că convenit asupra paşilor necesari pentru desfiinţarea companiilor şi pentru recuperarea banilor.

“Propunem în acest moment tuturor partidelor reprezentate în Consiliul General să începem discuţii pentru stabilirea unui plan de acţiune care să fie asumat de toate partidele, vorbim aici despre cele aproape două milioane de bucureşteni care au dreptul ă trăiască decent. Rolul acestui plan este să limităm costurile pe care incompetenţa Gabrielei Firea le produce bucureştenilor astfel încât trebuie să convenim rapid asupra tuturor paşilor necesari pentru desfiinţarea companiilor şi pentru recuperarea banilor. În perioada următoare şi după ce primim şi motivaţia instanţei va trebui să ne aplecăm asupra rezolvării acestei probleme”, a menţionat Roxana Wring.

Ea îi solicită Gabriela Firea să se abţină de la orice act ostil îndreptat împotriva bucureştenilor şi să nu tergiverseze acţiunea de desfiinţarea a companiilor.

“Îi solicit doamnei Gabriela Firea să se abţină de la orice act ostil şi revanşard îndreptat împotriva bucureştenilor şi la orice acţiune de tergiversare a desfiinţării companiilor. Am văzut că deja spune că această decizie a instanţei nu va avea niciun efect. Nu este adevărat, deciziile instanţei se respectă aşa că va trebui să găsim calea, noi din opoziţie, dacă dânsa nu doreşte, să ne asigurăm că decizia instanţei este pusă în aplicare”, a mai afirmat Roxana Wring. 

Ea consideră că vinovată pentru această situaţie este Gabriela Firea, care nu avea în programul de guvernare înfiinţarea celor 22 de companii municipale.

“ÎI cer de asemenea ca în numele păstrării imaginii personale să nu sacrifice binele bucureştenilor. În ultimă instanţă aici trebuie să căutăm şi un vinovat şi vinovatul este doamna Gabriela Firea. Înfiinţarea celor 22 de companii municipale nu a făcut parte din programul dânsei atunci când a candidat la Primăria municipiului Bucureşti, nu este una dintre promisiunile pe care dânsa ar fi trebuit să le îndeplinească. A fost o decizie personală, un experiment eşuat asupra căruia i-am atras atenţia în ultimii doi ani”, a precizat preşedintele USR Bucureşti, care a menţionat că Gabriela Firea va trebui să plătească şi să spună cum va îndrepta greşelile pe care le-a făcut. 

În cadrul conferinţei de presă, Ana Ciceală, consilier în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti , a prezentat o situaţie la zi cu bugetul acestor companii municipale.

“Vreau să vă prezint o situaţie la zi cu bugetul acestor companii. Avem 2,7 miliarde de lei nu mai puţin de 596 de milioane de euro, bani daţi în majorări de capital social şi în împrumuturi nereturnate. Nici un leu nu a fost returnat la bugetul Capitalei, către cele 22 de companii municipale. Apoi avem din această sumă nu mai puţin de 42 de milioane de lei, date în majorări de capital social, majoritatea dintre ele se referă la achiziţia de terenuri, imobile, pe care sperăm că nici Gabriela Firea, nici directorii acestor companii nu le vor mai face şi vor returna bineînţeles banii la bugetul Capitalei”, a spus Ana Ciceală.

Ea a mai afirmat că la aceste companii cheltuiele de personal sunt de 300 de milioane de lei, iar salariile directorilor de 20.000 de lei.

“Pe cheltuielile de personal avem 300 de milioane de lei, aproximativ 27 la sută din venituri şi un total de 50 la sută din veniturile companiilor. Unele dintre ele cheltuiesc pe personal angajat 80 la sută din bugetul dat de către primărie. Salariile în medie ale directorilor sunt în aceste companii de 20.000 de lei. Salariile, îndemnizaţiile de conducere în acest companii ajung la 5.100 de lei lunar. Mai gravă decât toată această situaţie care priveşte bugetul, bunurile municipiului Bucureşti, decât această risipă, este riscul pe care l-am fi avut ca aceste companii, dacă nu exista decizia instanţei de aseară, să fi fost vândute pe nimic, printr-o majoritate simplă pe care o deţin PSD şi ALDE, către clienţi politici aşa cum s-a întâmplat cu compania Tel Drum, care a fost o companie iniţial a Consiliului Judeţean Teleorman”,a mai spus Ana Ciceală.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, joi, anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare a companiilor municipale ale Primăriei Capitalei, în urma unui proces iniţiat de USR Bucureşti, în anul 2017.

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat, vineri, că, prin înfiinţarea companiilor municipale, s-a dorit ”stârpirea mafiei din Capitală”, ea anunţând că aşteaptă motivarea instanţei. Firea susţine că nu vor fi desfiinţate societăţile, pentru că au activitate, şi precizează că vor fi folosite toate căile de atac.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.