Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este prima laureată a Premiului Timişoara pentru Valori Europene, premiu în valoare 30.000 de euro. Ea se va afla la Timişoara, la invitaţia primarului Dominic Fritz, în perioada 12-13 ianuarie, pentru a primi această distincţie. ”Maia Sandu a crezut în aspiraţiile europene ale Republicii Moldova atunci când mulţi le considerau o utopie. Cu o putere de muncă incredibilă, cu mult curaj şi cu un bun simţ rar întâlnit în politică, Maia Sandu luptă cu perseverenţă pentru creionarea unui drum european pentru Moldova”, afirmă reprezentanţii Primăriei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Primăria Timişoara, premiul a fost atribuit într-un proces cu mai multe etape, de către un juriu format din personalităţi de vârf ale corpului profesional românesc în diverse domenii.
 
”În desemnarea Excelenţei Sale, Maia Sandu, Preşedinta Republicii Moldova drept câştigătoare a Premiului Timişoara pentru Valori Europene pentru anul 2023, membrii juriului apreciază claritatea viziunii sale europene şi determinarea cu care o urmăreşte. Maia Sandu a crezut în aspiraţiile europene ale Republicii Moldova atunci când mulţi le considerau o utopie. Cu o putere de muncă incredibilă, cu mult curaj şi cu un bun simţ rar întâlnit în politică, Maia Sandu luptă cu perseverenţă pentru creionarea unui drum european pentru Moldova”, se arată în comunicat.
  
În motivarea alegerii, membrii juriului au apreciat că: ”Vocea europeană a Maiei Sandu reuşeşte să se audă clar şi tare atât acasă, cât şi în toate capitalele internaţionale. A iniţiat un amplu proces de reformă şi de promovare diplomatică prin care a obţinut încrederea partenerilor europeni, dar nu numai, că Republica Moldova se află pe parcurs ireversibil spre Uniunea Europeană”, subliniind faptul că ”de fiecare dată, a vorbit sincer cetăţenilor, explicând că procesul prin care Moldova va deveni parte din Uniunea Europeană nu este unul uşor, dar este unul necesar, care va asigura pace şi prosperitate Moldovei. Capacităţile sale de comunicare politică, cu un stil uman, limpede şi încărcat cu valori, sunt impresionante şi o rază de soare într-o Europă care se confruntă cu o acută criză de încredere”. 
 
Premiul Timişoara pentru Valori Europene a fost înfiinţat anul acesta, printr-o unanimă hotărâre a Consiliului Local. Premiul onorează personalităţi recunoscute pe plan internaţional care, cu determinare, curaj şi creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul şi în afara Uniunii Europene. Valoarea premiului, de 30.000 de euro, este susţinută din contribuţii ale unor companii timişorene.  
 
”În vremurile de criză pe care le traversăm, Timişoara este pregătită să îşi asume o voce clară în apărarea şi promovarea valorilor europene. Aceste valori sunt şi valorile Timişoarei: libertate, democraţie, diversitate, toleranţă. Sunt valori pe care Timişoara le-a câştigat cu curaj şi sânge în Decembrie 1989. Le-a afirmat cu efervescenţă în acest an în calitate de Capitală Europeană a Culturii. Premiului Timişoara pentru Valori Europene este afirmarea concretă a spiritului Timişoarei, încărcat de curaj şi libertate”, a afirmat primarul Dominic Fritz. 
 
Membrii juriului sunt: Mircea Cărtărescu (Bucureşti), scriitor; Iulia Motoc (Haga), judecător al Curţii Penale Internaţionale; Cristian Măcelaru (Koln), director muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei; Simona Miculescu (Paris), ambasadoare, delegat permanent al României pe lângă UNESCO; Anca Miruna Lăzărescu (Munchen), regizoare şi scenaristă; Adriana Babeţi (Timişoara), scriitoare şi critic literar, şi Dominic Fritz, primarul Timişoarei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.