Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri la Kiev, că limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este începând de astăzi limba română, nu limba moldovenească.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Însă, în mod special, vreau să îi mulţumesc domnului prim-ministru pentru deschiderea de care a dat dovadă în ceea ce priveşte decizia de a nu mai exista în acest moment «limba moldovenească». Din acest moment, la nivel internaţional nu mai există decât o singură limbă oficială - limba română. Consider că această invenţie a Federaţiei Ruse, prin această decizie a guvernului ucrainean a dus la o îndepărtare a unei nedreptăţi. Sunt ferm convins că împreună, în continuare, vom conlucra cum am conlucrat şi în ceea ce priveşte tranzitul şi exporturile grânelor din Ucraina şi pentru a modifica legislaţia în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor, acestea fiind în oglindă toate drepturile pe care le au ucrainenii în România vor fi regăsite şi în legislaţia din Ucraina, astfel încât toţi românii de origine română care trăiesc în Ucraina să aibă aceleaşi drepturi”, a afirmat Marcel Ciolacu, în declaraţia comună de presă susţinută, miercuri la Kiev, împreună cu premierul Ucrainei Denys Shmyhal.

Şeful Guvernului României a adăugat că preoţii români ortodocşi nu vor fi împiedicaţi să oficieze în continuare serviciile religioase în limba română.

„Acum două luni, împreună cu domnul prim-ministru am închis şi o teamă sau un subiect cum că preoţii români ortodocşi ar fi împiedicaţi să oficieze în continuare serviciile religioase în limba română. Este exclus acest lucru. Libertatea religioasă este un drept fundamental, iar păstrarea identităţii religioase şi a limbii de slujire sunt principii fundamentale pentru orice societate. Sunt convins că astfel de abordări constructive sunt cheia succesului, iar recentul mecanism bilateral pentru importurile de cereale ucrainene cred că este un exemplu extrem de bun”, a conchis Ciolacu.

Şeful Executivului român a participat, miercuri, la prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Ucrainei, împreună cu mai mulţi membri ai Cabinetului şi experţi din domeniile apărării, agriculturii, transporturilor, energiei, afacerilor interne, sănătăţii, găzduită la Kiev. Marcel Ciolacu a depus şi o coroană de flori, miercuri, la Zidul Apărătorilor Căzuţi ai Ucrainei din Kiev, în memoria tuturor celor care şi-au pierdut viaţa pentru a apăra libertatea Ucrainei. Premierul român va participa la dejunul de lucru oferit în onoarea delegaţiei române de premierul Denys Shmyhal.

Agenda premierului român Marcel Ciolacu cuprinde şi o întrevedere cu preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski, cât şi cu preşedintele Radei supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.