Şeful Cancelariei primului-ministru, Dragoş Tudorache a declarat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că premierul Dacian Cioloş a semnat scrisori de aşteptare către ministere, în care le-a cerut să precizeze clar în fişa postului pentru funcţionarii care intră în contact cu cetăţenii, la ghişeu, ce atribuţii noi au, în urma adoptării Ordonanţei privind debirocratizarea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Premierul a semnat astăzi scrisori de aşteptare către toate ministerele, toţi miniştrii, care au în subordonare servicii publice, agenţii care intră în contact direct cu cetăţeanul, pe punctele specifice pentru care s-au făcut simplificări în Ordonanţa de săptămâna trecută”, a spus Tudorache. 

Şeful Cancelariei primului-ministru a menţionat că aceste scrisori cuprind instrucţiuni foarte clare pentru ministere şi miniştri, cu privire la ceea ce se aşteaptă în perioada următoare de la ministere.

Dragoş Tudorache a arătat că Ordonanţa privind simplificarea şi debirocratizarea este doar un prim pas şi vor urma şi alte eforturi de simplificare în ultimele luni de mandat, în acelaşi timp, Executivul fiind atent şi la implementarea deciziilor luate.

”Nu vrem ca ceea ce am adoptat să rămână pe hârtie, fără un beneficiu pentru cetăţean şi vrem să ne asigurăm că acele beneficii sunt vizibile şi cetăţeanul poate beneficia de ele la ghişeu”, a mai spus şeful Cancelariei premierului. 

Dragoş Tudorache a vorbit şi despre sincope care au apărut după adoptarea Ordonanţei. ”Au apărut deja în primele zile sincope în implementare. Mă bucur să spun că ele au fost rezolvate repede de către autorităţi”, a precizat el, făcând referire la Ministerul de Interne şi la Ministerul Finanţelor Publice.

Tudorache a spus că în cursul zilei de ieri, la nivelul trezoreriilor, la nivel judeţean, la prefecturi, s-au luat măsuri pentru a exista conturile unice puse la cetăţenilor, pentru plata taxelor pentru permise, pentru înmatriculări şi paşapoarte. 

Guvernul a adoptat, pe 28 iunie, măsurile de debirocratizare a administraţiei, anunţate de către premierul Dacian Cioloş, între care scutirea de taxa de timbru pentru cartea de identitate, renunţarea la copiile legalizate, reducerea numărului de taxe pentru eliberarea unor documente. Noile măsuri stabilesc inclusiv posibilitatea plăţii online a amenzilor de circulaţie, dar şi înregistrarea video a examenului pentru obţinerea permisului de conducere.

Astfel, instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale au obligaţia de a publica, din oficiu, informaţii şi modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate, în format electronic, atât pe website-ul propriu, cât şi pe punctul de contact unic electronic www.edirect.e-guvernare.ro,  în varianta actualizată şi într-un format tehnic care să permită descărcarea şi editarea lor în scopul completării pe calculator de către beneficiar.

Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale vor accepta şi copia electronică după Cartea de Identitate, prin furnizarea unei adrese de poştă electronică, atât pe pagina proprie de internet, cât şi pe punctul de contact unic electronic. În termen de 30 de zile, instituţiile publice au obligaţia să anunţe adresa de email unde se vor putea transmite. În cazul copiilor legalizate solicitate de către instituţii în furnizarea serviciilor publice, acestea vor fi înlocuite cu verificarea de către funcţionar, la ghişeu, a conformităţii cu originalul. 

Datele cu caracter personal necesare pentru furnizarea unui serviciu public, care sunt colectate, deţinute sau gestionate de o altă autoritate sau instituţie publică se iau direct de la respectiva autoritate sau instituţie dacă acest lucru a fost solicitat expres de către beneficiarul serviciului public sau dacă există consimţământul expres al acestuia.

Instituţiile publice şi organele administraţiei publice centrale sunt obligate să specifice pe formularele proprii durata de completare a fiecăruia şi motivul colectării informaţiei.

Vor fi scutite de plata taxei extrajudiciare de timbru eliberarea cărţii de identitate, eliberarea şi prelungirea valabilităţii actelor de identitate pentru cetăţenii străini şi a cazierului judiciar. Această măsură a fost luată având în vedere că plata acestei taxe de valoare mică presupune deplasări la Poştă şi la Poliţie, precizează Guvernul.

La ridicarea cărţii de identitate şi a paşaportului cetăţenii vor plăti o singură taxă, într-un singur loc.  Taxele extrajudiciare de timbru rămase în vigoare se vor plăti prin mijloace electronice, ordin de plată sau numerar, cu excepţia taxei pentru eliberarea titlurilor de proprietate asupra terenurilor dobândite în baza legii 18/1991, pentru taxele de până la 50.000 lei. 

Autorităţile şi instituţiile publice, altele decât cele din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, vor putea obţine certificatul de cazier judiciar în mod direct de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), scutind cetăţeanul de obţinerea acestuia, caz în care taxa de eliberare şi taxa extrajudiciară de timbru vor fi eliminate.

Astfel, orice altă instituţie publică, cu excepţia celor prevăzute deja în lege, va solicita electronic unităţilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, în baza consimţământului scris al solicitantului, copie de pe cazierul judiciar al persoanei pentru care se efectuează verificări specifice. Unităţile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne vor furniza electronic copiile solicitate într-un termen de 24 de ore de la primirea solicitării, iar persoana pentru care se efectuează verificări specifice este scutită de plata serviciului.

În vederea simplificării plăţii taxelor pentru paşaport, au fost comasate cele două taxe astfel încât acestea se vor putea achita într-un cont unic, facilitându-se astfel şi plata lor online.

O altă măsură are în vedere obligativitatea instituţiilor publice să ofere metode alternative de plată a serviciilor publice furnizate contra cost, a amenzilor contravenţionale şi a taxelor şi impozitelor, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul sistemelor electronice de plată, fie prin intermediul altor sisteme de plată.

În cazul plăţii amenzii rutiere, dificultatea semnalată de un număr semnificativ de cetăţeni este reprezentată de obligativitatea de a transmite dovada plăţii amenzii la unitatea de poliţie, precizează Guvernul. De aceea, actul normativ introduce posibilitatea transmiterii dovezii de plată şi prin poştă electronică, respectiv eliminarea acestei obligativităţi atunci când plata se realizează prin mijloace electronice. Astfel, art. 28 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor va fi completat în consecinţă, facilitând plata prin Sistemul Naţional Electronic de Plată şi a altor mijloace electronice de plată.

De asemenea, pentru a reduce riscurile de corupţie în obţinerea permisului auto şi având în vedere cazurile mediatizate care au scos la iveală riscuri la adresa siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, se va implementa un sistem de monitorizare şi verificare a desfăşurării examenului pentru obţinerea permiselor auto. Proba teoretică se înregistrează video, iar cea practică audio şi video, anunţă Guvernul.

În cazul procedurii de înmatriculare auto, se introduce posibilitatea plăţii într-un cont unic a tarifelor aferente confecţionării şi valorificării plăcilor cu numere de înmatriculare permanentă, de probă, temporare şi provizorii, atribuirii unui număr de înmatriculare preferenţial, păstrării combinaţiei numărului de înmatriculare, precum şi contravaloarea certificatelor de înmatriculare, a autorizaţiilor provizorii şi a permiselor de conducere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.