Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, afirmă că, la cel mai recent Consiliu JAI, toate statele membre ale Uniunii Europene, exceptând Austria, s-au pronunţat pentru lărgirea spaţiului Schengen, într-o discuţie informală. ”Chiar şi Austria, în acest Consiliu JAI care s-a desfăşurat recent, a exemplificat, e adevărat, mai departe, că doreşte o reformare a spaţiului Schengen, dar a indicat numai acesta ca fiind motivul pentru care nu acceptă o extindere a spaţiului Schengen deocamdată pentru România şi Bulgaria”, adaugă el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cătălin Predoiu a fost întrebat, marţi, la RTV, ce face Ministerul de Interne pentru aderarea României la Spaţiul Schengen.

”În primul rând, cred că e util să încadrăm exact şi precis ce înseamnă aceste controale în interiorul graniţelor Schengen, că nu e vorba de o suspendare a acordurilor Schengen, este vorba de aplicarea unor reguli din Codul Frontierelor Schengen, deci din cadrul legislativ destinat Schengen, care permit ca în anumite situaţii, în cazul unor evenimente speciale sau în caz de ameninţări teroriste, de exemplu, sau riscuri de securitate naţională în general, să se introducă temporar aceste controale în interiorul frontierelor Schengen. Este foarte adevărat că există criterii care sunt mai mult de natură subiectivă şi în acest sens, în ultimul Consiliu JAI, comisarul Johannson a pledat pentru schimbarea acestor criterii, pentru a le face ceva mai obiective, astfel încât să eliminăm orice marjă de subiectivitate şi să consolidăm spaţiul Schengen”, a explicat ministrul de Interne.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

El a menţionat că, de la preluarea mandatului, şi-a stabilit ”două direcţii de acţiune foarte clare pe o diplomaţie intensă, dar discretă în acelaşi timp”.

”Respectiv să menţinem în continuare sprijinul foarte clar, cvasiunanim pe care România îl are în rândul Statelor Membre ale Uniunii Europene şi al Comisiei Europene pentru integrarea în Spaţiul Schengen. Doi: să organizăm o relaţie diplomatică de cooperare, de încredere şi, dacă vreţi, de interes comun până la urmă cu Austria, dincolo de toate impedimentele pe care le cunoaştem cu toţii, pentru că numai în acest fel putem organiza un spaţiu diplomatic în care să ne promovăm interesele”, a arătat Predoiu.

Potrivit ministrului, rezultatul acestor acţiuni este vizibil.

”La ultimul Consiliu JAI, toate Statele Membre ale Uniunii Europene, exceptând Austria, s-au pronunţat pentru lărgirea spaţiului Schengen, într-o discuţie informală. Deci nu a fost o discuţie care să aibă pe ordinea de zi propriu-zis subiectul extinderii, ci o evaluare, un barometru Schengen, cum s-a spus. În mod deschis, statele şi-au manifestat acest sprijin pentru România. Deci, acest sprijin este în continuare securizat, e foarte important. Şi unul din motivele pentru care acest sprijin a rămas solid este faptul că noi am continuat dialogul diplomatic cu Austria. Aceasta e calea europeană, modul european de abordare, indiferent de ce diferenţe de opinii sau interese există la un moment dat. Statele europene trebuie să-şi continue demersul diplomatic, să păstreze un dialog diplomatic coerent, cooperant, în vederea atingerii unui obiectiv comun. Chiar şi Austria, în acest Consiliu JAI care s-a desfăşurat recent, a exemplificat, e adevărat, mai departe, că doreşte o reformare a spaţiului Schengen, dar a indicat numai acesta ca fiind motivul pentru care nu acceptă o extindere a spaţiului Schengen deocamdată pentru România şi Bulgaria. Deci, cu alte cuvinte n-a mai pus în cauză România ca fiind motivul pentru care nu doreşte să extindă spaţiul Schengen datorită sau din cauza, mai bine spus, unor fenomene migraţioniste care s-ar petrece inclusiv în ţara noastră”, a susţinut el.

Cătălin Predoiu a menţionat că aceasta este o ”consecinţă” a ”performanţei din ultimele luni ale Ministerului Afacerilor Interne, prin armele sale, de a combate migraţia ilegală”.

”Noi am obţinut cifre foarte bune, rezultate foarte bune în ultimul an. Practic, toată lumea a remarcat faptul că în România frontierele sunt protejate, implicit frontierele Uniunii Europene sunt protejate şi că noi combatem foarte bine migraţia ilegală. Deci suntem într-o progresie normală, suntem pe un parcurs normal. Eu n-aş vrea să ridic temperatura acestor discuţii, să ridic aşteptările unde nu e cazul să fie plasate în acest moment, ci să ne păstrăm calmul, luciditatea, să continuăm să muncim şi în teren, prin protejarea frontierei, demantelarea oricăror reţele care s-ar ocupa cu traficul de fiinţe umane, inclusiv migraţia ilegală şi cooperarea pe planurile bilaterale pe care le avem cu ţările vecine, Serbia, Ungaria, Austria, avem un plan bilateral deşi nu e o ţară cu frontieră directă cu România, avem un plan de lucru comun. Cooperăm foarte bine, există o apreciere fără rezerve, inclusiv la nivel ministerial din partea Austriei, deci eu cred că ne-am poziţionat corect şi ne vedem de un parcurs planificat. Nu facem nimic la întâmplare”, a conchis el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.