Fostul premier Victor Ponta a comentat, joi seară, la Constanţa, Legea offshire afirmâd că România nu va scoate niciun metru cub de gaz şi nu va încasa redevenţă, acesta fiind rezultatul demersului unui “grup de infractori” care are puterea şi care a dorit să folosească tema resurselor naturale ale ţării pentru ”a-şi face poze cu Donald Trump şi să participe la deschideri de ambasade la Ierusalim”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Victor Ponta a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că, în ciuda adoptării Legii offshore, în România nu se va face nicio investiţie. 

“După tot circul şi situaţia fără precedent pe care am trăit-o în ultimele luni şi anume Guvernul propune o lege, Senatul adoptă acea lege cu voturile PSD – ALDE, Camera Deputaţilor în comisie adoptă acea lege, cu o oră înainte de vot vine domnul Dragnea şi schimbă total legea cu ceva ce nu a înţeles nimeni despre ce e vorba. După care tot domnul Dragnea vine şi spune că nu e bună legea şi trebuie ordonanţă de urgenţă, eu vă zic concluzia. În România nu se va face nicio investiţie, nu se va scoate niciun metru cub de gaz, nu vom încasa niciun leu redevenţă taxe şi vom importa gaze din Rusia. Acesta este finalul şi concluzia şi rezultatul demersului unui grup de infractori care au putere în România şi care au vrut să folosească această temă a resurselor naturale ale României ca îşi facă poze cu Trump şi ca să participe la deschideri de ambasade la Ierusalim”, a afirmat Ponta.

Întrebat despre ce infractori este vorba, fostul premier a răspuns: „Infractori politico-economici”. 

”Şi mă refer la grupul din jurul domnului Dragnea care a elaborat proiectul de lege”, a completat Ponta. 

El susţine că tema independenţei energetice, construită de mai multe guverne, a fost distrusă “într-o negociere strict pe persoană fizică”.

“Toată această temă care a fost construită în România de ani de zile de mai multe guverne, nu doar de guvernul pe care eu l-am condus, şi anume capacitatea României de a fi independentă energetic şi de a avea investiţii de miliarde a fost distrusă într-o negociere strict pe persoană fizică care a eşuat. În situaţia în care suntem azi, cu legea actuală şi cu ordonanţa care urmează să fie dată de către guvern ca să repare legea pe care a prezentat-o domnul Dragnea cu o oră înainte de vot (...) rezultatul este acesta: nu se face nicio investiţie, nici măcar de un dolar în Marea Neagră deşi până acum s-au făcut investiţii de peste un miliard şi jumătate, nu vom încasa nici măcar un leu redevenţe pentru că redevenţele se încasează când începi să scoţi gaz”, a explicat Ponta.

Acesta a menţionat că preţul la gaz creşte, iar când ţara noastră va avea nevoie de gaze le va lua din Rusia. 

“Nu pot să spun că a fost o conspiraţie pot să spun cine e câştigător. Domnul Dragnea nu a câştigat nimic, dacă mă întrebaţi pe mine, decât a dat un semnal de neseriozitate a unui stat”, a încheiat Ponta.

Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră, a fost adoptată, în 9 iulie, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 175 de voturi pentru, 30 împotrivă şi 30 de abţineri. USR, PNL şi PMP nu au votat.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, afirma că legea adoptată de Camera Deputaţilor, într-o formă mult diferită de cea adoptată de Senat, va ajuta România să nu mai fie dependentă energetic de ruşi.

Ulterior, a anunţat că Guvernul va adopta o Ordonanţă de Urgenţă pentru "clarificarea" Legii offshore, pentru că ceea ce prevede textul legii nu este foarte bine definit în anexa în care se stabilesc formulele de calcul şi că vrea ca "textul să fie foarte clar şi riguros pus în formule", fiind o lege de "importanţă uriaşă pentru România". "

Mă interesează ca ceea ce s-a decis politic ca şi principii să fie puse foarte clar şi riguros în formule şi în texte", a declarat preşedintele PSD.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.