Copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au anunţat, marţi, că doresc înfiinţarea unei comisii de lucru în Parlament care să modifice ambele pachete legislative pe tema siguranţei naţionale, a legilor de organizare şi funcţionare a serviciilor secrete şi de combatere a terorismului, dar resping propunerea PSD, privind un grup de lucru cu Guvernul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alina Gorghiu a precizat că actualele prevederi sunt "caduce" faţă de nevoile anului 2016 şi de aceea susţin "propunerea de a înfiinţa un grup, o comisie, care să discute în etape legislaţia necesară".

PNL doreşte însă ca această comisie, propusă de Klaus Iohannis, să lucreze la ambele pachete legislative, atât cel elaborat de Guvern, cât şi la cel care trebuie discutat în Parlament. Astfel, acelaşi grup de lucru va lucra pe legile pe care Executivul le va trimite Parlamentului în mai, privind legile securităţii cibernetice, antitero şi a cartelelor preplătite, precum şi pe legile privind siguranţa naţională, statutul cadrelor militare şi cele de funcţionare SRI ş SIE.

Liberalii au respins însă ideea PSD, de a lucra alături de Guvern la elaborarea proiectelor privind legile securităţii cibernetice, antitero şi a cartelelor preplătite.

"Nu am discutat acest lucru şi nici nu cred că ar fi bine să participăm. Deci la nivel de Parlament se constituie o comisie lucrativă, cu câte doi oameni trimişi de partidele politice. Păi ei ce mai fac, ce mai analizează dacă sunt în grupul de redactare. Nu prea înţeleg lucrul acesta", a comentat copreşedintele Vasile Blaga.

Alina Gorghiu a spus că această comisie este necesară pentru că legi de asemenea importanţă nu pot fi iniţiate de un singur grup parlamentar, fără să fie asumate la nivelul întregii clase politice.

"Concluzia cea mai importantă este aceea că este nevoie de actualizarea legislaţiei. Aceasta nu poate fi făcută la iniţiativa unui singur grup parlamentar. Am mai avut un eşec (...) când este asumată de un singur grup politic", a spus copreşedintele PNL.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că a fost informat că Executivul lucrează la un pachet de legi pe tema securităţii cibernetice, a terorismului şi a cartelelor preplătite, social-democraţii propunând ca partidele să se implice în acest proces.

"Domnul preşedinte ne-a transmis că prim-ministrul l-a informat că aceste trei legi sunt în lucru la Guvern, urmând să le transmită în dezbatere. (...) Vrem să fim proactivi. Doi colegi de-ai noştri sunt dispuşi să participe efectiv şi la procesul de elaborare pe care Guvernul îl desfăşoară acum pentru aceste legi pentru a câştiga timp. Poate reuşim în această sesiune să adoptăm aceste legi importante", a spus Dragnea, care a precizat că de acest subiect ar urma să se ocupe deputaţii Georgian Pop şi Sorin Grindeanu.

Liderul PSD a explicat că doreşte ca, în momentul în care aceste trei legi ajung în Parlament, partidele să ştie ce se află în acestea şi să aibă deja un punct de vedere formulat. Dragnea a precizat că în acest moment nu ştie ce conţin legile. "Şi noi suntem curioşi (pe ce lucrăm - n.r.). Vrem şi noi să ne implicăm în procesul de elaborare ca să nu ne trezim în Parlament cu ceva despre care nu ştim", a spus acesta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.