PNL solicită ca ministrul Apărării să retragă de urgenţă plângerea prealabilă şi acţiunea în contencios împotriva decretului preşedintelui Klaus Iohannis de prelungire cu un an de zile a mandatului generalului Nicolae Ciucă în funcţia de şef al Statului Major al Armatei. În caz contrar, liberalii îi cer premierului Viorica Dăncilă să propună demiterea ministrului Gabriel Leş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Astăzi am luat o decizie în care solicităm oficial, în numele Biroului Executiv al PNL, ministrului Apărării să retragă de urgenţă plângerea prealabilă şi acţiunea în contencios împotriva decretului preşedintelui României de prelungire cu un an de zile a mandatului generalului Ciucă la şefia Statului Major al Apărării. Nicăieri, în nicio ţară normală nu există o asemenea situaţie în care ministrul Apărării să pună la îndoială autoritatea şi legitimitatea comenzii militare, să conteste numirea făcută constituţional şi legal a comandantului militar al Armatei Române. Ministrul Apărării prin acţiunea pe care a iniţiat-o riscă să lase Armata Română fără comandat militar”, a declarat liderul PNL, Ludovic Orban, după şedinţa Biroului Executiv al partidului.

El a precizat că, în cazul în care ministrul Apărării nu îşi retrage plângerea prealabilă, PNL îi solicită premierului să propună demiterea acestuia din funcţie pentru afectarea gravă a siguranţei naţionale şi a capacităţii de apărare a României.

„Tot ce se întâmplă în zona Apărării este scandalos, niciodată nu a existat o asemenea tentativă de politizare agresivă a armatei şi în general la zona Apărării cum s-a întâmplat în ultima perioadă. Vă readuc aminte că secretarul de stat de la Ministerul de Interne care a coordonat acţiunea Jandarmeriei de reprimare brutală a manifestanţilor paşnici din 10 august a fost numit secretar de stat la Ministerul Apărării, creând un precedent care este de neacceptat, nu s-a întâmplat niciodată în ultimii 29 de ani, ca la Ministerul Apărării să fie numit secretar de stat un reprezentat al Ministerului de Interne. Mai deunăzi marele Bădălău, specialist în îmbunătăţiri funciare, care face pe ministrul Economiei ce a crezut el de cuviinţă că dacă este preşedintele PSD Giurgiu poate să schimbe un general şi un colonel, specialişti care reprezentau Armata în Consiliul de Administraţie al ROMARM şi să-i înlocuiască cu doi politruci în persoana a două doamne: preşedinta organizaţiei de femei a PSD Giurgiu şi fostul prefect numit de PSD la Giurgiu”, a adăugat Ludovic Orban.

Liderul PNL a subliniat că, la ora actuală, nicio achiziţie în domeniul înzestrării militare care s-a derulat prin procedură competitivă nu este finalizată.

„Mai mult decât atât, s-a întâmplat un lucru absolut aiuristic, şi anume: secretarul de stat responsabil de înzestrare, cu acordul ministrului Apărării, să facă plângere la Parchet pe o procedură care este derulată chiar de Ministerul Apărării. Aceasta este curată nebunie, nu s-a mai întâmplat nicăieri, în nicio ţară. (...) Pot spune fără riscul de a greşi că actuala guvernare urmăreşte distrugerea capacităţii de apărare a României şi contestă autoritatea şi legitimitatea conducerii militare”, a mai declarat Orban.

MApN a cerut în instanţă anularea decretului prin care mandatul lui Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării a fost prelungit, primul termen fiind stabilit în data de 29 ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.