Deputata PNL Oana Marciana Özmen a anunţat că a depus, miercuri, primul proiect de lege bazat pe teme de hidrogen, o iniţiativă legislativă care atestă importanţa acestui vector de energie în procesul de decarbonizare şi de atingere a independenţei energetice a României. Ea a mai precizat că iniţiativa legislatiă este coordonată „atât cu strategia naţională de hidrogen în curs de dezvoltare, cât şi cu strategiile europene pentru dezvoltarea hidrogenului şi cu REPowerEU, care prevede un consum de 20 MT de hidrogen verde in Europa în 2030”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Primul proiect de lege bazat pe teme de hidrogen a fost depus astăzi, 15 februarie, în Parlamentul României, atestând importanţa acestui vector de energie în procesul de decarbonizare şi de atingere a independenţei energetice a ţării. Depăşirea dependenţei de combustibili fosili presupune atingerea unui mix energetic echilibrat, în care utilizarea hidrogenului capătă proporţii. Pentru a încuraja industria în tranziţia energetică, Comisia pentru Industrii şi Servicii avansează spre dezbatere şi adoptare proiectul de lege privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon  în sectoarele industriei şi transporturilor”,  a scris Oana Marciana Özmen, miercuri pe Facebook. 
 
Ea precizează, ca iniţiatoare a proiectului, că este esenţială promovarea aplicaţiilor bazate pe hidrogen.
 
„În calitate de iniţiator al proiectului şi susţinător al dezvoltării industriei de energie, consider că promovarea aplicaţiilor bazate pe hidrogen, care să acopere întreg lanţul valoric, reprezintă o necesitate. Pentru a parcurge drumul de la deziderat la fapte, de la idee la plan, am elaborat alături de colegii din Comisie acest proiect în beneficiul industriei şi în spiritul dezvoltării economice a ţării. Există o listă lungă de nevoi în domeniul politicilor publice, economice şi cerinţelor tehnologice în vederea dezvoltării unui cadru sustenabil, bazat pe hidrogen. Prin iniţiativa propusă, apreciem că primul pas a fost îndeplinit, facilitând astfel conturarea unui cadru mai amplu, robust în ceea ce priveşte sustenabilitatea si siguranţa în materie de energie”, a mai explicat deputata PNL.
 
Aceasta a adăugat că „proiectul a fost depus drept urmare a unei ample consultări pe parcursul unui an de zile a tuturor experţilor din mediul academic, privat şi non-guvernamental, în colaborare cu experţii din Ministerul Energiei şi cu celelalte instituţii cu atribuţii în acest domeniu”.
 
„Acest proiect de lege este coordonat atât cu strategia naţională de hidrogen în curs de dezvoltare, cât şi cu strategiile europene pentru dezvoltarea hidrogenului şi cu REPowerEU, care prevede un consum de 20 MT de hidrogen verde in Europa în 2030. Prioritatea proiectului este să promoveze hidrogenul verde, crescând astfel capacitatea de producţie de energie în ţară şi întărind securitatea energetică a României. În acelaşi timp, România se bucură de acces atât la energie cu emisii scăzute de carbon din surse nucleare, cât şi la resurse de gaz natural. Lăsând o parte din ţinta pentru consumul de hidrogen în industrie deschisă mai multor tehnologii, vom promova dezvoltarea industrială în România pe aceste paliere, reducând în acelaşi timp costul de producţie a hidrogenului. Reuşita de azi este dovada unei colaborări excelente între Grupul de lucru privind hidrogenul, constituit la nivelul Comisiei pentru Industrii şi Servicii, la propunerea mea, în 23 noiembrie 2021. Această colaborare a fost sprijinită de către Preşedintele Comisiei pentru Industrii şi de către Ministrul Energiei, domnul Virgil Popescu, cooperarea la nivel parlamentar făcând posibilă realizarea proiectului de lege susţinut de către cei 18 deputaţi membri ai Comisiei, reprezentanţi ai PNL, PSD, UDMR şi ai opoziţiei”, a completat Özmen.
 
Ea a mai spus că proiectul are ca scop atingerea ţintelor stabilite prin PNRR privind reglementarea pieţei hidrogenului în România.
 
„În acest sens adresez mulţumiri Ministerului Energiei, domnului Ministru Virgil Popescu, colegilor domniei sale din cadrul Direcţiei Generale de Politici Energetice şi Green Deal. (...) Dezbaterea proiectului în procedura parlamentară va da posibilitatea să avem, la finalul acestei sesiuni, un proiect legislativ care aşează România în rândul ţărilor care au făcut un pas important în vederea reglementării hidrogenului”, a conchis deputata PNL. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.