Planul pentru înzestrarea Armatei a fost retras de pe ordinea de zi a CSAT, pentru că nu respecta cerinţa cu alocarea bugetară de 2% din PIB pentru cel puţin un deceniu, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, precizând că documentul va fi adaptat şi prezentat ulterior în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un document pe care nu l-am discutat, pentru că a fost retras de pe ordinea de zi: Planul de înzestrare a Armatei pentru 2017-2026. S-a constatat că acest document a neglijat un aspect important, acordul politic de a aloca 2% din PIB pentru apărare pentru cel puţin un deceniu”, a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele a precizat că documentul a fost retras de iniţiator şi ”urmează să fie adaptat dorinţei politice şi urmează să fie prezentat într-o şedinţă ulterioară a CSAT”.

”Armata a atras atenţia tot timpul politicienilor că dotarea nu este corespunzătoare. De ce până acuma nu s-au luat aceste avertismente în serios nu face obiectul discuţiei de astăzi. Încă de la începutul mandatului meu am luat foarte în serios aceste chestiuni, am invitat partidele şi am hotărât împreună şi pentru aceste motive să alocăm o sumă de 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare”, a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a precizat că, încă de la început, intenţia a fost de a nu se cheltui toţi banii pentru dotări cu armament, ci şi pentru dotări de tip logistică. 

”Acest accident regretabil care a avut loc în Argeş arată o dată în plus de ce este nevoie de această dotare şi de ce este nevoie să punem în practică un plan de înzestrare. Faptul că astăzi a fost retras documentul şi se va reveni nu este o problemă principială din acest punct de vedere, sper să nu fie o problemă principială politic. Noi am aprobat planurile şi acest document venea în completare. Proiectele pentru achiziţiile strategice au fost completate în Parlament la începutul anului, aprobate acolo şi urmează ca Ministerul Apărării să pună în practică ceea ce s-a decis acolo şi cred că toată lumea a înţeles că aici nu putem să tergiversăm lucrurile. Fiecare zi de întârziere, iată, poate să aducă atingere securităţii naţionale”, a explicat şeful statului.

Klaus Iohannis a adăugat că achiziţiile pentru doatarea completă a armatei, atât cu armanent, cât şi din punct de vedere logistic, vor începe în acest an, dar a precizat că va dura câţiva ani până când întreaga bază materială a armatei va avea un nivel satisfăcător.

”E foarte adevărat, timpul se scurge şi chiar astăzi în şedinţa CSAT am atras atenţia primului ministru, ministrului Apărării, ministrului Finanţelor Publice să accelereze foarte mult aceste proceduri, altfel pur şi simplu nu mai rămâne timp fizic pentru a le duce la bun sfârşit”, a conchis Klaus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.