Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi făcut public integral în 2 iunie, anunţă ministrul proiectelor europene Cristian Ghinea, care prezintă calendarul discutării şi depunerii planului, precizând că România va fi printre puţinele state UE care publică întregul document. El menţionează că, în urma dialogului cu opoziţia, va fi făcut mai clar în PNRR principiul distribuirii echitabile geografic a fondurilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Guvernul României a prezentat astăzi în Parlament situaţia la zi a negocierilor pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Bugetul pe componente şi reformele asumate reflectă situaţia de astăzi, 26 mai. Dialogul politic cu reprezentanţii opoziţiei parlamentare a inclus prezentarea acestor detalii şi clarificarea unor aspecte ridicate de opoziţie. În urma acestui dialog, vom face mai clar în PNRR principiul distribuirii echitabile geografic a fondurilor, principiul descentralizării şi rolul autorităţilor locale, acolo unde este cazul. De asemenea, vor fi clarificate rolul mecanismului de coordonare interministerială precum şi instituirea unui comitet public de monitorizare a PNRR unde vom invita partenerii sociali şi societatea civilă”, afirmă ministrul proiectelor europene Cristian Ghinea.

El precizează că prezentarea pentru prima oară a componentelor PNRR în Comisia de Afaceri Europene, în data de 9 martie, accesul opoziţiei la documente de lucru şi prezentarea în plen a unor negocieri încă deschise reprezintă o dovadă de deschidere din partea Guvernului pentru a constitui un plan naţional cu baze consensuale.

”Ne aflăm în ultimele zile de consultări cu Comisia Europeană înainte de depunerea oficială, diseară avem programată o videoconferinţă cu premierul Florin Cîţu şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, joi şi vineri avem programate negocieri tehnice pe clarificarea etichetării investiţiilor verzi şi a celor digitale. Bugetul prezentat public astăzi poate suferi ajustări în urma acestor negocieri pe etichetarea investiţiilor”, anunţă ministrul.

Programul de definitivare şi comunicare a PNRR este următorul:

  • 27-28 mai: negocieri tehnice cu Comisia
  • 28-30 mai: definitivarea textului, ţinând cont de ultimele negocieri
  • 31 mai: depunerea oficială a PNRR în sistemul informatic al CE. Se vor depune 30 de documente separate, câte unul pentru fiecare capitol transversal şi pentru fiecare componentă.
  • 1 iunie: reunirea textelor într-un format pentru publicare
  • 2 iunie: publicarea integrală şi prezentarea PNRR către publicul larg şi jurnalişti.

”Am luat decizia de a publica întreg planul României, vom fi printre puţinele state membre UE care publică întregul document”, conchide Ghinea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.