Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a declarat că în sfârşit ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila s-a împăcat cu deputatul PSD Alexandru Rafila, cu toate că sunt una şi aceeaşi persoană, şi a prezentat vineri unele norme aferente măsurilor prrevăzute de legea privind Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului (PNCC).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„A dat Domnul! Ministrul Rafila s-a împăcat, în sfârşit, cu deputatul Rafila. Sunt, totuşi, una şi aceeaşi persoană. Cu chiu, cu vai, după lupte la baionetă, avem unele norme (nu toate!) aferente unor măsuri (nu toate!) prevăzute de legea privind Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului (PNCC). Lăsând la o parte faptul că Ministerul Sănătăţii şi domnul Rafila au tras de timp până în ultima secundă, trebuie spus că normele anunţate astăzi au fost realizate la nivelul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) şi că ele sunt prinse în contractul cadru”, a scris Nicoleta Pauliuc, vineri pe Facebook.
 
Ea a adăugat că este vorba de o victorie importantă de etapă în care destul de multe dintre doleanţele bolnavilor oncologici din România primesc un răspuns: „registrul naţional al pacienţilor, accesul mai uşor la examene RMN şi PET-CT, anumite testări genetice, consiliere psihologică pentru bolnavi şi pentru aparţinători, extinderea serviciilor oferite în ambulatoriu, introducerea a 23 de molecule noi în schemele de tratament, ş.a.m.d.”.
 
Senatoarea PNL menţionează că, în prezentarea ministrului Eafila nu au existat termene privind pornirea efectivă a programelor şi proiectelor, fiind nevoie de o coroborare a acestora cu angajamentele din legea iniţială.
 
„La fel cum trebuie spus că nimeni nu a văzut normele în scris. Era bună o consultare şi cu comisiile parlamentare de Sănătate, dar şi cu reprezentanţii bolnavilor de la cancer”, a completat Pauliuc.
 
Ea a mai spus că normal era să fi primit textul ordonanţei de implementare a Planului Naţional de Combatere a Cancerului.
 
„În egală măsură, sunt multe prevederi legale care nu au primit normele şi trebuie văzut cum va arăta ordonanţa de aşa-zisă „optimizare” (expresia aparţinându-i ministrului Rafila) a legii de implementare a PNCC. Corect era ca, fix la acelaşi moment, să primim şi textul acelui document pentru a vedea ce vrea să modifice domnul Rafila. Să mă ierte, dar după toate răzgândelile ultimului an, nu mai poate primi prezumţia de nevinovăţia”, a mai explicat Pauliuc.
 
Ea a adăugat că nu va lăsa garda jos şi a prezentat angajamentele ei ferme.
 
„În ceea ce mă priveşte, vă asigur că nu las garda jos. Angajamentele mele ferme sunt: a) că voi lupta ca toate prevederile din legea de implementare a PNCC vor primi norme de aplicare; b) că voi verifica faptul că termenele se vor respecta; c) de asemenea, voi analiza cu mare băgare de seamă ordonanţa prin care se doreşte modificarea legii (aşa-zisa „optimizare”) şi voi atrage atenţia asupra posibilelor «şmecherii». Rămân de partea pacienţilor oncologici, pentru că aceasta este cea mai importantă misiune a vieţii mele. Le mulţumesc preşedinţilor PNL şi PSD, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, pentru implicarea în rezolvarea acestei probleme. Mă bucur că discuţiile au reuşit, cel puţin în aparenţă, să-l trezească pe domnul Rafila la realitate şi l-au adus pe calea dreaptă”, a mai afirmat senatoarea PNL.
 
Aceasta a mai declarat că Alexandru Rafila spunea că planul anti-cancer este o prostie, însă este încurajator faptul că ministrul Sănătăţii face o reevaluare a acestuia.
 
„De unde, în urmă cu o lună, Planul anti-cancer era o prostie, se pare că domnul ministru Rafila a făcut o reevaluare şi este încurajator faptul că acesta a înţeles importanţa momentului şi cât de rar se întâmplă să avem un consens politic”, a mai scris Nicoleta Pauliuc.
 
„Văd că avem în sfârşit norme şi pentru legile mele: cea prin care se acordă sprijin psihologic pacienţilor oncologici şi familiilor acestora şi legea privind medicina personalizată”, a conchis Pauliuc.

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a anunţat, vineri, normele care vor sta la baza aplicării Planului naţional de combatere a cancerului.

Setul de norme prevede analize gratuite care includ şi markeri de depistare a cancerului, diferenţiat pe grupe de vârstă şi sex, testarea genetică pentru paturi tipuri de neoplasm, introducerea a 23 de molecule noi pe lista medicamentelor gratuite pentru tratarea cancerului, dezvoltarea pachetelor de servicii de spitalizare de zi pentru diagnosticul cancerului, pachete care vor include realizarea de RMN pentru orice parte a corpului, dar şi consiliere psihologică şi psihoterapie pentru pacientul oncologic şi pentru rudele acestora.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.