Negocierile dintre cele trei partide, PNL, PSD şi UDMR au ajuns, duminică, la împărţirea funcţiior din eşalonul doi de guvernare, respectiv capitolul secretari de stat, prefecţi, subprefecţi, şefi de agenţii. S-a decis că PSD va avea 42 de secretari de stat în Guvern, în timp ce PNL va avea 34, iar UDMR, 8 secretari de stat, conform ponderii din Parlament, au declarat surse politice pentru News.ro. Liberalii pierd, astfel, 13 secretari de stat. Se vor face schimbări şi în comisiile parlamentare, după ce se va oficializa noua majoritate din Legislativ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei de la PNL şi UDMR îşi împart funcţiile în comisiile parlamentare, unde reprezentanţii USR care deţin conducerea acestor comisii vor fi schimbaţi, după reconfigurarea majorităţii parlamentare, ponderea urmând să fie de 9 comisii la PSD şi 7 comisii la PNL. 

Potrivit negocierilor, în Camera Deputaţilor, la comisiile unde USR are în prezent preşedinte, PSD va avea şefia comisiei juridice şi a comisiei de muncă, în timp ce PNL va primi preşedinţia comisiei de cultură, deţinută în prezent de Iulian Bulai. 

La Senat, PNL ar urma să primească şefia comisiei Economice, unde acum preşedinte este senatoarea USR Silvia Dinică. 

Urmează împărţirea funcţiile de prefecţi, subprefecţi, şefi de agenţii. 

Sunt ultimele negocieri între PNL-PSD şi UDMR, pentru formarea noului Guvern, în care se va stabili de la ce partid va fi primul premier în rotaţie.

Cele trei partide s-au pus de acord în privinţa a 99,9% din înţelegere, care urmează să fie prezentată, luni, în forurile de conducere ale PNL şi PSD, pentru validare. Tot luni vor avea loc consultările de la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru desemnarea premierului, iar cele trei partide vor merge cu premierul şi cu structura Guvernului.

Noua coaliţie de guvernare va avea un Acord politic în care se precizează că premierii de la PNL şi PSD vor conduce Guvernul prin rotaţie, câte un an şi jumătate. Guvernul va avea un număr de ministere diferit, în funcţie de cine va da premierul.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.