Parlamentul a adoptat miercuri, cu 174 de voturi "pentru", 98 de voturi "împotrivă" şi trei abţineri, proiectul de lege privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) care se va ocupa atât de dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase, cât şi de administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit. Potrivit proiectului, din FSDI vor face parte mai multe companii, iar capitalul social va fi de 9 miliarde de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 16:02 - USR va contesta la Curtea Constituţională proiectul de lege privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii: Se fură banii de pensii ai cetăţenilor, acum este confiscată şi avuţia naţională

USR anunţă că va contesta la Curtea Constituţională proiectul de lege privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI). Liderul USR, Dan Barna, a declarat că în fiecare săptămână democraţia “dispare în mod accelerat”, iar avuţia ţării va fi o resursă pentru Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

"USR va contesta la CCR, alături de PMP şi deputaţii neafiliaţi, legea privind Fondul Suveran. În sens mai larg, dacă ne uităm, vedem ce se întâmplă când un stat este condus de condamnaţi penali. Practic fiecare zi de vot final a devenit pentru România o zi neagră a democraţiei. Aproape în fiecare săptămână democraţia dispare în mod accelerat din statul nostru şi statul este confiscat cu fiecare nouă decizie. Astăzi practic, s-a decis ca avuţia României, cât mai există şi e profitabilă, să treacă într-o administrare privată  şi vor deveni resurse personale pentru domnii Tăriceanu şi Dragnea", a declarat Dan Barna.

Barna spune că se fură banii de pensii, iar acum, odată cu înfiinţarea Fondulu Suveran de Investiţii, este confiscată şi “avuţia naţională”.

UPDATE 15:59 - Teodorovici: Aşa cum astăzi a fost votat Fondul Suveran, eu sunt de acord cu el. Am fost de foarte multe ori întrebaţi când va putea deveni operaţional, deci interes există

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus că este de acord cu forma în care a fost adoptat astăzi proiectul de lege privind Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) şi susţine că există interes cu privire la proiect, deoarece a fost întrebat de mai multe ori când va deveni operaţional. Ministrul a explicat că Fondul nu a fost creat pentru a fura banii, aşa cum a acuzat opoziţia, şi susţine că vor participa doar companiile profitabile.

“Aşa cum astăzi a fost votat Fondul Suveran, eu sunt de acord cu el. (...) Am fost de foarte multe ori întrebaţi vizavi de acest instrument, de momentul la care va putea deveni operaţional, deci interes există. Am auzit şi azi în Parlament fel de fel de acuze nefondate – că cineva fură banii. Nu! Sunt companii profitabile, asta a fost o condiţie, chiar ieri am avut un amendament pentru a ne asigura în plus că ceea ce va intra în Fond să ve face pe baza unei analize foarte clare, pentru ca Fondul să nu fie clasificat în buget ca instrument financiar. S-a aprobat un capital de lucru de două miliarde de lei şi produsul social de nouă miliarde. Se fac plăţile în tranşe, prima tranţă este de 200 de milioane (de lei – n.r.), iar restul de tranşe se fac atunci când există şi investiţii”, a declarat Teodorovici.

UPDATE 15:17 - Dragnea: Fondul Suveran de Investiţii va participa la dezvoltarea infrastructurii mari şi la reindustrializarea României, va investi în agricultură, va genera foarte multe locuri de muncă şi va contribui serios la creşterea PIB

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, susţine că înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) va ajuta la dezvoltarea infrastructurii mari şi la reindustrializarea României, va investi în agricultură, va genera foarte multe locuri de muncă şi va contribui la creşterea Produsului Intern Brut (PIB).

“Unii colegi care astăzi spun aceste enormităţi, inspiraţi probabil şi de cineva care vorbea de înţelegeri (...) cu evreii, pentru că sunt în aceeaşi gaşcă, susţineau în campania electorală ideea acestui Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Nu-l susţineau pentru că trebuia să fie susţinut, ci pentru că au înţeles cât este de important şi este unul dintre pilonii importanţi ai programului de guvernare. Acest Fond, că am văzut că e criticat şi de opoziţie, funcţionează în multe ţări din Europa, din lume şi a ajutat economia. Un fond care va participa la dezvoltarea infrastructurii mari din România, va participa la reindustrializarea României, un fond care va investi în agricultură, care va genera foarte multe locuri de muncă şi care va contribui serios la creşterea PIB”, a afirmat Liviu Dragnea.

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii are ca scop atât dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase, de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, în diverse sectoare economice, prin participare directă ori prin intermediul altor fonduri de investiţii sau al unor societăţi de investiţii, singur sau împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, inclusiv prin participarea în parteneriate public-private, cât şi administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit.  

Potrivit unui amendament al PSD adoptat de Comisia de politică economică, strategia investiţională a FSDI se aprobă de către Guvern şi este corelată cu un set de indicatori de performanţă pe termen scurt, mediu şi lung care vizează, fară a se limita, la următoarele: a) dezvoltarea infrastructurii în România; b) crearea de locuri de muncă; c) stimularea inovaţiei şi a noilor tehnologii; d) creşterea capitalului uman pe termen lung; e) creşterea competitivităţii economiei româneşti.  

De asemenea, sunt propuse 33 de companii de stat care vor face parte din Fondul Suveran de Investiţii, printre care: Engie România S.A., Societatea de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice – Elecrtica S.A., E.ON Energie România S.A., OMV Petrom S.A, Telekom România Communication S.A., Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti S.A., Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz S.A. Chimcomplex S.A., Antibiotice S.A., Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridiciat şi Recipientelor sub Presiune S.A., Compania Naţională Loteria Română S.A., IAR S.A. şi Compania Naţională Unifarm S.A.

Potrivit Eurostat, companiile care ar trebui să facă parte din FSDI trebuie să nu fie în insolvenţă. Faţă de forma adoptată de Senat, Comisia de politică economică a Camerei Deputaţilor a introdus în listă încă zece companii care nu produc profit: S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A., Compania Naţională de Căi Ferate C.F. R S.A., Societatea de Radiocomunicaţii S.A., Poşta Română, Aeroportul Timişoara Traian Vuia, Uzina Termoelectrică Midia S.A., Compania Naţională Adinistraţia Canalelor Navigabile S.A. şi Administraţia Porturilor Dunării Fluviale S.A.  

Un alt articol spune că "pachetele de acţiuni aduse aport la capitalul social al FSDI în condiţiile prezentei legi se transferă din proprietatea privată a statului român în proprietatea privată a FSDI, acesta putând dispune liber de respectivele acţiuni, în calitate de bunuri proprii".
 
Totodată, potrivit proiectului de înfiinţare a Fondului, acesta este administrat într-un sistem dualist, de către un Directorat format din şapte membri, sub supravegherea unui Consiliu de Supraveghere format din nouă membri.
 
În forma adoptată de Senat, capitalul social al FSDI era în valoare de 1,85 de miliarde de lei, iar Comisia economică a decis majorarea capitalului la nouă miliarde de lei.
 
PNL, USR, PMP şi deputaţii neafiliaţi au anunţat în plen că vor ataca la Curtea Constituţională proiectul.
 
"PNL va sesiza Curtea Constituţională a României pe Legea prin care astăzi PSD-ALDE au dat cea mai puternică lovitură economiei naţionale româneşti, prin înfiinţarea aşa-zisului Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Este cel mai mare tun care se pregăteşte patrimoniului de stat din ultimii ani!", a transmis prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan.
 
Deputatul PNL Tinel Gheorghe a solicitat ca proiectul de lege să se întoarcă la Comisie pentru trei-patru ore, dar cererea sa a fost respinsă prin vot. Liberalul a susţinut că amendamentele depuse de PNL nu au fost discutate în Comisie. "Chiar dacă nu le doriţi, le respingeţi în Comisie", a afirmat Tinel.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.