Plenul reunit al celor două Camere a luat act, miercuri, de demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu din funcţia de director al SIE şi a vacantat acest post, la şapte luni după ce el a demisionat şi a informat Parlamentul de demisie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatorii şi deputaţii au luat act de demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu prin citirea, în plenul reunit, a hotărârii Parlamentului privind vacantarea funcţiei de director al SIE, şi prin vot. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate.

Formalitatea îndeplinită de Parlament are loc la şapte luni după ce Ungureanu a demisionat din funcţie, procedura nefiind finalizată mai întâi din cauza vacanţei parlamentare din perioada campaniei electorale şi a alegerilor din 11 decembrie, apoi din cauza unor discuţii în interiorul coaliţiei de guvernare, care ar fi dorit, iniţial, să discute "la pachet" toate funcţiile vacante asupra cărora trebuie să se pronunţe Legislativul (AEP, BNR şi ASF).

După vacantarea funcţiei, preşedintele României va trebui să facă o nominalizare pentru această poziţie, candidatul urmând să fie audiat în Parlament, apoi votat într-un alt plen reunit. Klaus Iohannis nu a anunţat când urmează să facă această nominalizare.

Postul de director al SIE a rămas vacant după demisia din funcţie a lui Mihai Răzvan Ungureanu în septembrie 2016. De atunci, conducerea SIE este asigurată, cu titlu interimar, de generalul Silviu Predoiu.

În 24 iunie 2015, preşedintele Iohannis l-a desemnat pe Ungureanu pentru un nou mandat la conducerea SIE, acesta fiind numit prin votul Parlamentului din 30 iunie 2015.

Mihai Răzvan Ungureanu a mai fost şef al SIE în perioada decembrie 2007 - februarie 2012.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, în septembrie, că, cel mai probabil, va propune un nou director SIE după alegerile parlamentare, comentând ironic că nu vrea să încarce agenda actualului Legislativ, care trebuie să se ocupe de o campanie electorală curată şi de găsirea unor candidaţi "fără dosare penale".

La finalul lunii februarie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că speră că preşedintele Klaus Iohannis va desemna un nou şef al SIE "într-un termen rezonabil" şi doreşte ca numele să vină în urma unei negocieri, pentru ca numele să nu fie aflat "din plic".

"Acum, după decizia din Parlament, practic în mod oficial acel post este vacantat şi cred că preşedintele, într-un termen rezonabil, trebuie să vină la Parlament cu o propunere (...) Acolo trebuie să existe un om care să conducă acea instituţie, având în spate legitimitatea dată de votul Parlamentului", a afirmat Dragnea.

Întrebat dacă îşi doreşte o discuţie prealabilă cu Iohannis pe tema noului şef SIE, înainte de desemnarea oficială, liderul PSD a spus că speră că este o nouă etapă de colaborare, în care va exista dialog. "Cred că, aşa cum e firesc, sper să nu aflăm din plic această propunere şi am convingerea că până la urmă preşedintele va dori să aibă o discuţie înainte de desemnare", a spus el.

În privinţa partidului care ar trebui să facă nominalizarea, Dragnea a afirmat că este nevoie de "echilibru", pentru a "nu ajunge în vreun blocaj", fără a preciza însă direct cine ar trebui să propună şeful SIE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.