Mai mulţi parlamentari USR au depus o iniţiativă legislativă anti-plagiat, care să elimine posibilitatea renunţării voluntare la titlul de doctor. Semnatarii iniţiativei sunt: Simona Spătaru, Anca Dragu, Ştefan Pălărie, Irineu Darău, Silvia Dinică, Filip Havârneanu, Brian Cristian, Andrei Miftode, Liviu Toda.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Prin această iniţiativă, USR urmăreşte să scoată la suprafaţă impostura academică ascunsă sub preş. Renunţarea voluntară la titlul de doctor creează premisele ca plagiatorii să nu răspundă în faţa legii şi să nu returneze sumele de bani încasate ilegal”, a explicat preşedinta Senatului Anca Dragu, conform unui comunicat de presă al partidului. 

Senatorul USR Ştefan Pălărie a spus că îl invită pe Sorin Cîmpeanu să semneze acest proiect de lege.

„OUG 94/2014, cel care a introdus posibilitatea de renunţare la titlul de doctor, a fost o iniţiativă a Ministerului Educaţiei, semnată de Sorin Câmpeanu, care şi-a propus să mai dea un colac de salvare celor prinşi cu mâţa în sac, adică celor care au plagiat munca altor oameni, pentru ca apoi să se bucure de foloase necuvenite: funcţii de profesori universitari, sporuri de doctorat, acces în funcţii publice condiţionate. Iniţiativa de astăzi elimină această ruşinoasă formă de renunţare la titlul de doctor obţinut prin plagiat. Îl invităm public şi pe domnul ministru Cîmpeanu să semneze alături de noi această iniţiativă pentru a readuce educaţia din România în afara oricărei suspiciuni de fraudare a sistemului doctoral”, a afirmat Ştefan Pălărie.

Iniţiativa parlamentarilor USR abrogă alin. (71) şi (72) ale Art. 168 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, astfel încât cadrul legal să creeze premisele ca cel care plagiază să răspundă în faţa legii, nu să se sustragă de la sancţiunile aplicabile.

Iniţiatorii consideră că prin eliminarea opţiunii de renunţare voluntară la acest titlu se asigură prestigiul şi încrederea în privinţa instituţiilor şi persoanelor care coordonează şi, respectiv, urmează o şcoală doctorală şi obţin titlul de doctor.

 

„USR consideră că obţinerea titlului de doctor trebuie să fie o dovadă a înaltei calităţi a sistemului de educaţie românesc, cu implicaţii importante pe termen lung pentru piaţa muncii şi cu efecte evidente în menţinerea încrederii în eficienţa şi probitatea sistemului de educaţie”, a precizat senatoarea USR Simona Spătaru.

Modificarea introdusă în Legea educaţiei naţionale, prin Ordonanţa de urgenţă 94/2014, care prevede posibilitatea de renunţare voluntară la titlul de doctor, afectează atât imaginea, cât şi activitatea structurilor cu atribuţii în  analizarea suspiciunilor legate de plagiat conducând la imposibilitatea aplicării legii prin simpla renunţare la titlu.

„Titlul de doctor este asociat, în România ultimilor ani, mai mult cu dubii şi ridicat din sprânceană, decât cu respect şi competenţe demonstrate. Rândurile doctoranzilor şi doctorilor care au muncit şi muncesc pentru titlurile respective sunt îngroşate flagrant de impostori care, prin pârghii de ei ştiute şi ajutaţi de punctele de corupţie din sistem, primesc doar beneficiile, fără a depune şi munca necesară sau a avea şi competenţele implicite. Punem punct posibilităţii de eschivă a oricărei persoane suspecte, prin propunerea de anulare a renunţării voluntare, imediate, la titlul de doctor şi acoperim una dintre multele vulnerabilităţi ce ţin de integritate, din sistemul educaţional”, a subliniat deputatul USR Andrei Miftode, potrivit sursei citate.

Pe parcursul doctoratului, studentul-doctorand are o serie de beneficii începând cu gratuitatea învăţământului, accesarea unor resurse educative excepţionale samd. În acelaşi timp, conducătorii de doctorat primesc sporuri de până la 1% pentru fiecare student-doctorand.

După obţinerea acestui titlu, posesorul beneficiază de un statut academic special, vechime în muncă şi spor salarial, potrivit legii.

„Fără integritate pur şi simplu nu există sistem de învăţământ funcţional şi credibil. Nu putem tolera frauda tocmai în educaţie, unde ar trebui să oferim modele pentru elevi, pentru studenţi şi pentru întreaga societate. Deloc întâmplător, prin OUG 94 de la finalul anului 2014, cuplul Ponta-Câmpeanu a deschis o poartă largă de scăpare pentru ‘doctorii’ suspectaţi de fraudă intelectuală: renunţarea voluntară şi unilaterală la titlul de doctor. Astfel, în cazul unui proces în instanţă, plagiatorii şi trişorii au o cale simplă de a fugi de orice răspundere. Titlurile de doctor, fără vreo garanţie privind integritatea academică şi fără vreo răspundere în caz de fraudare, duc la decredibilizarea întregului sistem de învăţământ superior, inclusiv pe plan internaţional. Nu putem tolera astfel de slăbiciuni sistemice care acoperă frauda şi care duc, astfel, în derizoriu munca doctoranzilor şi doctorilor oneşti“, a completat senatorul USR Irineu Darău.

Curtea Constituţională a României a precizat, în DECIZIA nr. 624 din 26 octombrie 2016:

„În condiţiile în care legea prevede retragerea titlului de doctor ca sancţiune pentru nerespectarea standardelor prevăzute pentru elaborarea ei, inclusiv pentru plagiat, în cazul renunţării voluntare la titlul de doctor, noile dispoziţii nu fac altceva decât să încurajeze un comportament neonest, ilicit, într-un domeniu care ar trebui să fie caracterizat de rigoare, profesionalism şi probitate etică. (...) Apare cu evidenţă faptul că legea creează premisele ca persoane suspectate de obţinerea titlului de doctor prin fraudarea procedurilor legale să preîntâmpine aplicarea unei sancţiuni renunţând voluntar la titlu. (...) Conduita ilicită de însuşire, integrală sau parţială, a unei lucrări ştiinţifice, creaţie a altei persoane, şi prezentată drept creaţie personală (...) va rămâne, aşadar, nesancţionată în virtutea dispoziţiilor legale care prevăd renunţarea voluntară la titlu”, arată decizia CCR, citată de USR în comunicatul de presă 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.