Arhitect, antreprenor, ploieştean, om nou în politică. Aşa se defineşte Răzvan Enescu, candidatul Alianţei USR PLUS la Primăria Ploieşti, care îşi doreşte să schimbe stradă cu stradă modul în care s-a făcut administraţie în oraşul în care s-a născut şi să le arate ploieştenilor că se poate şi fără corupţie şi incompetenţă, atunci când experienţa profesională, onestitea şi corectitudinea sunt principalele garanţii pe care un candidat le oferă într-o cursă electorală. Răzvan Enescu precizează, pentru News.ro, de ce consideră că merită să ajungă primar al Ploieştiului şi care sunt planurile sale pentru dezvoltarea oraşului, dar şi orizontul de timp pe care şi-l propune pentru aplicarea lor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De ce v-aţi hotărât să candidaţi?

Răzvan Enescu: Sunt dezamăgit de ceea ce se întâmplă în Ploieşti pentru că Ploieştiul este, din punctul meu de vedere, unul dintre oraşele cu cel mai mare potenţial din ţară şi, totuşi, nu se face mai nimic aici. Nu se atrag fonduri europene, nu se fac investiţii, ni se spune tot timpul că bugetul este la cotă de avarie şi că este în faliment. Eu nu pot să accept aşa ceva! Mi s-a spus mie, la un moment dat, că Ploieştiul nu e un oraş în care să vii, ci un oraş din care să pleci. Nu vreau să se întâmple aşa ceva. Vreau să văd copii care cresc aici, care rămân aici.  Vreau să văd că în oraşul ăsta rămân oameni, vreau să văd că în oraşul ăsta se întorc oameni şi mi-ar plăcea foarte mult să văd că oraşul ăsta, la un moment dat, o să redevină un magnet pentru specialişti şi pentru cei care doresc să îşi deschidă o afacere.

De ce Ploieştiul este în această situaţie?

Răzvan Enescu: În primul rând, această situaţie este cauzată de ineficienţa administraţiei locale, fie că vorbim de politruci în funcţii-cheie, fie de o organigramă stufoasă, serviciile primăriei sunt mult sub aşteptările cetăţenilor. În al doilea rând, corupţia e la ea acasă în zona Prahovei şi a Ploieştiului, iar incompetenţa s-a dovedit a fi definitorie pentru fostele administraţii. Ploieştiul colectează foarte puţini bani în comparaţie cu oraşe similare ca dezvoltare şi nici nu e capabil să atragă fonduri de investiţii din surse terţe. Locuitorii Ploieştiului sunt în mod evident nemulţumiţi de administraţia publică ploieşteană şi de modul în care arată oraşul.

Cu ce sunteţi diferit faţă de ceilalţi candidaţi la Primăria Ploieştiului?

Răzvan Enescu: În primul rând, vreau să spun următorul lucru: aproape toţi contracandidaţii mei sunt foşti primari. PSD s-a unit cu PRO România şi candidează un fost viceprimar, care a candidat la fiecare rând de alegeri din partea PSD, a pierdut şi candidează în continuare. El a fost viceprimar câteva mandate şi, la un moment dat, când primarul PSD de la acea vreme a intrat în puşcărie, el a venit în locul lui, deci doi ani chiar a fost viceprimar cu atribuţii de primar. Avem un fost primar PNL, PDL la acea vreme, cu dosar penal, în judecare în acest moment, care candidează din partea PNL; avem un fost primar PDSR, PSD, ulterior, care candidează iar; avem un primar al Convenţiei Democratice care candidează pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, deci în Ploieşti este o situaţie absurdă.

Cetăţenii au în faţă o situaţie inedită: pe mine, din partea unui partid nou, din partea unei Alianţe noi, şi restul contracandidaţilor, foşti primari. Ei toţi se prezintă ca soluţia salvatoate, chiar ei sunt cei care au care au adus Ploieştiul în situaţia dezastruoasă în care este astăzi.

Mă consider ploieştean, m-am născut aici, chiar iubesc acest oraş. Sunt ploieştean cu normă întreagă. Nu m-am gândit niciodată să plec din Ploieşti, în ciuda faptului că în 2013 nu prea mai aveam multe lucrări în Ploieşti şi am fost nevoit să plec şase luni în Belgia Şi, în această perioadă, am refuzat un salariu de 3.500 de euro şi am acceptat să lucrez pentru aceeaşi firmă pentru o sumă de patru ori mai mică, dar să stau în Ploieşti şi să îmi construiesc în Ploieşti o afacere şi o familie.

Mi-e greu să înţeleg cum alţi candidaţi spun că iubesc Ploieştiul, dar ei trăiesc în comunele din jurul Ploieştiului, unii dintre ei în Bucureşti. Se pare că ei iubesc Ploieştiul doar în timpul programului şi în timpul săptămânii.

Cum vă propuneţi să le câştigaţi încrederea oamenilor?

Răzvan Enescu: În primul rând vreau să îi conving prin experienţa mea, vreau să le arăt ce am făcut. În ultimii ani am fost şef de proiect pentru investiţii publice de peste 100 de milioane de lei. Vreau să mă cunoască pe stradă, deja am început acest lucru, şi o să am o lună jumate de foc în care vreau să vorbesc cu ei faţă în faţă, cât se poate, cu respectarea regulilor de siguranţă. Vreau să merg pe stradă şi să mă cunoască în carne şi oase. Pentru ei, imaginea primarului şi imaginea politicianului român este acel olimpian pe care nimeni nu îl poate atinge. Eu vreau să le arăt că pot să le răspund pe loc tuturor întrebărilor pe care le au. E greu, într-adevăr, să îi conving de bunele mele intenţii când ultimele administraţii au fost dezastruoase, dar ăsta este şi argumentul meu pentru care intru în această cursă electorală: la fel ca ei, m-am săturat de situaţia în care a ajuns acest oraş şi vreau, atât cât ţine de mine, să pun umărul la schimbarea lui şi la acele reforme care ne pot scăpa de hoţie şi incompetenţă, şi ne pot aduce o viaţă mai bună în aceşt oraş.

O să oferiţi garanţii sau o să schimbaţi discursul?

Răzvan Enescu: Onestitatea şi corectitudinea mea sunt garanţiile pe care le ofer. Vreau să continui să merg demn prin Ploieşti, fără a-mi fi teamă să dau ochii cu ploieştenii.

Ce aţi observat în discuţiile cu ploieştenii?

Răzvan Enescu: Oamenii au nevoie de o certitudine. Frica lor cea mai mare este că o persoană nouă poate nu va reuşi să furnizeze ceea ce ei îşi doresc de la acest oraş. De aceea, în foarte multe cazuri ei sunt dispuşi să meargă pe una dintre variantele vechi, adică ei au fost atât de nemulţumiţi de ultimele două administraţii, încât sunt de acord să meargă pe unul dintre primarii care au fost înainte de 2012. În timpul ultimei administraţii, 2016-2020, nu s-a întâmplat efectiv nimic în Ploieşti. Deci efectiv nimic, nimic! Înainte de această situaţie am avut un primar care a intrat la puşcărie după un an şi jumătate de mandat. Oamenii sunt foarte dezamăgiţi. Şi acei primari erau tineri şi, din acest motiv, în momentul de faţă există o reticienţă. Ba, mai mult, s-a făcut o campanie de presă extrem de puternică în ultimii ani în care micile realizări ale primarului PDL-ist, actual PNL-ist, sunt considerate nişte opere de artă. În mare parte, aceste “realizări” au fost proiecte făcute de mântuială cu firme apropiate partidului de la acea vreme.

Ce obiective v-aţi setat pentru primul an de mandat?

Răzvan Enescu: Trebuie să luăm departament cu departament în parte şi să vedem dacă angajaţii îşi ating, cu adevărat, nivelul de performanţă pentru care au obţinut acele posturi. Dacă se dovedeşte că nu, atunci, în primul rând, trebuie să crească acel nivel. În al doilea rând, trebuie să implementăm standardul anticorupţie ISO 37001 şi, în al treilea rând, vreau să văd că toate contractele de investiţii publice respectă indicatorii tehnico-economici. Aceste măsuri vor defini restul mandatului. În Ploieşti, de exemplu, am avut patru investiţii majore în perioada anterioară a bugetului european şi, din nefericire, trei dintre ele au fost un eşec. De ce? Pentru că avem incompetenţă, corupţie şi birocraţie. Reforma de aici începe.

În cât timp vedeţi posibilă o schimbare reală în Ploieşti?

Răzvan Enescu: Sincer, o schimbare reală în Ploieşti, cel puţin două mandate, vorbind foarte realist. Cine promite că va face schimbarea într-un an, doi minte. Va fi nevoie de un an doar pentru începerea unei reforme a birourilor, a funcţionarilor, a rotiţelor care au funcţionat cum au funcţionat până acum.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.