Premierul în exerciţiu Ludovic Orban anunţă că a discutat cu miniştrii Educaţiei şi Transporturilor pentru implicarea medicilor din reţeaua şcolară şi a celor din spitalele Ministerului Transporturilor în gestionarea cazurilor de COVID-19 şi susţine că este nevoie de întărirea Direcţiilor de Sănătate Publică şi schimbarea acelor directori de instituţii care nu îşi fac datoria.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"După cum aţi putut constata, persoanele care au fost depistate ca fiind infectate aproape toate fie erau în carantină, fie erau în izolare la domiciliu ca măsură de protecţie la intrarea în ţară sau ca urmare a anchetei epidemiologice. Ca urmare a măsurilor pe care le-am luat, am putut să împiedicăm ca persoanele care au fost diagnosticate să împrăştie virusul. Din cauza asta cred că trebuie să ne concentrăm pe câteva direcţii de acţiune: întărirea Direcţiilor de Sănătate Publică şi schimbarea de urgenţă a acelora care nu-şi fac datoria, nu putem accepta director care e în concediu medical de o lună sau care sabotează. DSP-urile sunt vitale în efortul pe care-l facem”, a anunţat primul ministru, joi seară, când are loc o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
 
El a precizat că vor trebui identificate resurse umane care să fie puse la dispoziţia Direcţiior de Sănătate. Orban a spus că în reţeaua şcolară, în cea a Ministerului Transporturilor, care are 16 spitale, sunt medici care pot fi implicaţi.
 
"Este de estimat cu siguranţă o creştere a numărului de persoane care trebuie supuse anchetei epidemiologice, (...) pentru a identifica de urgenţă, înainte să existe riscul de propagare, persoanele cu care au intrat în contact (cei infectaţi - n.r.)”, a afirmat Orban.
 
Orban a precizat că este nevoie de implicarea serviciilor sociale de la nivelul administraţiei locale şi că autorităţile centrale sunt dispuse să asigure fonduri celor locale pentru gestionarea cazurilor. 
 
În ceea ce priveşte spitalele, Orban a spus că acestea trebuie pregătite "gradual”, astfel încât să poată face faţă unei eventuale creşteri a numărului de pacienţi care vor avea nevoie de tratament. El a mai spus că trebuie lăsată "o rezervă”, un număr de paturi astfel încât spitalele care au secţii de terapie intensivă, dar şi în alte secţii, să poată trata pacienţii. 
 
Orban a reclamat "o avalanşă de informaţii false, de minciuni gogonate” de pe urma cărora unii caută să aibă "câştig politic", acuzând că astfel de informaţii au fost transmise atât în mediul online, cât şi în mass-media.
 
Orban a cerut buna gestionare a bazelor de date ale instituţiilor şi interconectarea acestora, astfel încât "decidenţii să aibă toate informaţiile necesare pentru a interveni”.
 
El a spus că furnizorii de utilităţi trebuie informaţi înainte de a interveni la o persoană aflată în izolare la domiciliu, pentru a se evita infectarea angajaţilor acestora.
 
În ceea ce priveşte transportul de marfă, şeful Guvernului a spuse că acesta nu poate fi "distrus” şi că trebuie găsite soluţii pentru a nu fi împiedicat acest tip de transport.
 
"Dacă noi distrugem schimburile comerciale vom crea pagube suplimentare mediului economic. În orice decizie pe care o luăm trebuie să avem grijă şi de impactul economic, pentru că viaţa merge înainte, economia trebuie să funcţioneze”, a mai spus Orban.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.