Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a solicitat marţi majorităţii parlamentare respingerea modificărilor la legile Justiţiei, despre care a spus că sunt aberante şi sunt împotriva democraţiei şi a independenţi Justiţiei, el salutând totodată poziţia exprimată de Departamentul de Stat al SUA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Solicităm majorităţii parlamentare să respingă propunerile legislative introduse de Dragnea şi de Tăriceanu pe sub masa Parlamentului cu largul concurs şi complicitate din partea ministrului Justiţiei, care până la urmă nu a avut curajul să îşi asume susţinerea oficială a acestor propuneri legislative. Respingerea acestor proiecte legislative este singura soluţie. Legile nu mai pot fi retrase. Şi dacă cei zece parlamentari care au semnat proiectul îşi retrag semnăturile, legile rămân în dezbatere, conform regulamentului. Din acest motiv nu există decât o singură soluţie: respingerea acestor propuneri legislative”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL a spus că salută poziţia exprimată de Departamentul de Stat privitor la ”noua tentativă a majorităţii toxice de a afecta independenţa Justiţiei şi lupta anticorupţie prin propuneri legislative aberante care sunt împotriva democraţiei şi împotriva independenţei Justiţiei”.

”Este timpul ca parlamentarii puterii să se trezească, să nu mai accepte să facă jocul unei majorităţi care urmăreşte sistemativ atacarea Justiţiei, punerea botniţei procurorilor, care urmăreşte încălcarea autonomiei, a independenţei puterii judecătoreşti în mod sistematic şi să voteze alături de noi pentru respingerea acestor propuneri legislative”, a mai spus Orban.

Preşedintele liberalilor a explicat că poziţia PNL coincide cu cea exprimată de Departamentul de Stat, dar şi cu raportul MCV adoptat de Comisia Europeană, despre care a spus că reflectă îngrijorarea oficialilor UE privitor la degradarea reformelor în Justiţie şi la punerea în pericol a independenţei puterii judecătoreşti şi la afectarea luptei anticorupţie.

Ludovic Orban a mai arătat că orice modificare operată la legile Justiţiei trebuie făcută prin dezbatere democratică, prin participarea organizaţiilor profesionale ale magistraţilor şi prin participarea amplă a societăţii civile în procesul de elaborare a unor eventuale modificări care sunt necesare la respectivele acte normative.

”Ceea ce face azi Iordache cu Şerban Nicolae şi, în general, cu toţi adversarii Justiţiei independente reprezintă un grav atac împotriva democraţiei şi riscă să scoată România de pe harta lumii civilizate. Reacţiile Departamentului de Stat şi ale Comisiei Europene sunt foarte clare, foarte limpezi. Ne pare rău că a trebuit să se ajungă până aici, ne pare rău că România este pusă în situaţia de a se lua astfel de poziţii oficiale din partea Comisiei Europene şi din partea administraţiei Statelor Unite, dar din păcate responsabilii pentru situaţia în care am fost aduşi sunt cei care astăzi formează nucleul dur al majorităţii parlamentare şi care nu au alt gând decât să elimine independenţa justiţiei, să subordoneze politic justiţia, să nu mai fie deranjaţi pentru fărădelegile pe care le-au comis, să nu mai răspundă în niciun fel pentru ele”, a conchis Ludovic Orban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.