Premierul Ludovic Orban a declarat că recomandarea autorităţilor către românii care pleacă la muncă în străinătate a fost să se asigure că au un contract de muncă clar, că au cazare, că le sunt garantate mijloacele de protecţie contra infecţiei cu Covid-19. El a menţionat că autorităţile fac toate demersurile pentru protejarea drepturilor cetăţenilor români, pentru a-i susţine în încheierea unor contracte de muncă care să le respecte drepturile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ludovic Orban a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută în Dâmboviţa, ce siguranţă au românii care merg la muncă în străinătate în această perioadă, în condiţiile în care unii dintre ei s-au infectat cu coronavirus în Germania. 
 
Premierul a precizat că sunt două forme prin care românii pleacă la muncă în străinătate, una fiind prin intermediul unor agenţii de plasare a forţei de muncă. 
 
"Există două forme prin care pleacă românii la muncă în alte ţări din Uniunea Europeană. Fie pleacă prin intermediul unor agenţii de plasare a forţei de muncă în străinătate, aceste agenţii sunt acreditate la Ministerul Muncii şi asupra lor se poate exercita o intervenţie din partea Ministerului Muncii şi chiar această intervenţie există, astfel încât să ne asigurăm că cei care pleacă la muncă au contracte clare şi de asemenea să ne asigurăm că sunt protejaţi contra riscul infectării. Atât Ministerul Muncii, cât şi Ministerul Afacerilor Externe au fost într-o comunicare constantă cu omologii lor din ţări în care există români care au plecat sau pleacă la muncă. Ministrul Transporturilor a emis un ordin special privitor la regulile pentru asigurarea transportului cetăţenilor românii atât în interiorul ţării, până la aeroport, cât  şi în mijloacele de transport aeriene”, a precizat premierul. 
 
El a adăugat că a doua formă de deplasare este legată de relaţia personală între angajatori şi oamenii care au lucrat acolo. 
 
"A doua formă de deplasare, asupra căreia nu avem nicio posibilitate de a interveni, este pur şi simplu relaţia personală între angajatori şi oameni care au muncit în anii anteriori în companiile respective, în fermele respective şi care sunt chemaţi strict pe relaţii personale care există între angajatori şi cetăţenii românii care au lucrat”, a explicat Orban.
 
Premierul a anunţat că recomandarea către cetăţenii români a fost ca, atunci când decid să plece la muncă în străinătate, să se asigure că au un contract de muncă foarte clar. 
 
"Recomandarea noastră a fost către cetăţenii români foarte clară. Să se asigure în momentul în care iau decizia de a se duce la muncă într-o ţară europeană, că au un contract de muncă clar, care să stipuleze toate chestiunile de protejare a lor, să le garanteze venitul, să le garanteze cazare, să le garanteze mijloacele de protecţie contra infecţiei cu Covid-19. De altfel, ministerul Muncii a şi produs materiale informative, la nivelul ITM-urilor există telefoane la care se poate oferi consultanţă către cetăţeni care vor să plece la muncă în străinătate astfel încât să avem garanţii că cetăţenii români nu vor fi puşi în situaţii neprevăzute în care faţă de înţelegerile verbale pe care le-au făcut să aibă nişte contracte de muncă diferite”, a mai declarat Ludovic Orban. 
 
El a spus că în cadrul reglementării la nivel european, autorităţile fac toate demersurile posibile pentru a asigura protejarea drepturilor cetăţenilor români şi pentru a-i susţine în încheierea unor contracte de muncă care să le respecte drepturile.
 
Peste 200 de muncitori români care lucrau la un abator de lângă oraşul german Pforzheim au fost diagnosticaţi cu coronavirus, a anunţat MAE, care precizează că majoritatea sunt asimptomatici sau prezintă simptome uşoare. Doar cinci persoane au necesitat tratament în regim de spitalizare, două dintre acestea fiind între timp externate, iar într-un singur caz, la una din cele 2 persoane deja externate, s-a impus ventilarea mecanică. Românii nu sunt sezonieri, ci sunt angajaţi ai unor companii subcontractate de către abatorul german.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.