Ludovic Orban a declarat că la întâlnirea cu liderii USR-PLUS şi UDMR de joi nu au fost discuţii cu privire la portofolii în viitorul Guvern. Preşedintele PNL a adăugat că negocierile vor demara sâmbătă dimineaţă şi vor fi discuţii pe mai multe paliere din programul de guvernare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Vrem un  Guvern care să rezolve toate problemele grave cu care se confruntă România, de la pandemie până la absorbţia fondurilor europene de care va beneficia România şi marile reforme ale sistemelor publice. Da, sigur, va exista un acord care să arate existenţa unei majorităţi parlamentare. Am hotărât ca negocierile să demareze sâmbătă dimineaţă. Vom discuta sâmbătă, începând cu ora 09.00 dimineaţa. Vom negocia pe mai multe paliere programul de guvernare. Va fi o echipa care va negocia programul, echipa politică care va negocia chestiunile politice, structura Guvernului, poziţiile şi care, evident, va valida programul de guvernare. De asemenea, o să existe o negociere şi la nivelul Parlamentului, privitoare la Comisii parlamentare, reprezentarea în birourile politice şi o strategie comună de manifestare a acestei majorităţi parlamentare”, a afirmat joi Ludovic Orban.

Întrebat dacă PNL ar fi dispus să cedeze către USR-PLUS Ministerul de Finanţe, Orban a răspuns: „Nu au existat niciun fel de discuţii legată de repartizare de portofolii, în niciun fel”.

„Am discutat lucruri care ţin de cadrul general de voinţa de a forma o majoritate de centru dreapta şi de calendarul negocierilor. Sigur că şi în discuţia cu preşedintele României, Klaus Iohannis şi ulterior, în discuţiile pe care le-am avut, ne dorim să finalizăm cât mai repede posibil aceste negocieri astfel încât  să se ajungă la învestirea Guvernului, în conformitate cu majoritatea parlamentară dată de voinţa cetăţenilor. Un Guvern în care să nu înfiinţăm ministere pentru portofolii, care să aibă un număr cat mai redus de ministere, 16,17 maxim 18 ministere, astfel încât să existe cu adevărat ministere care să aibă competenţe serioase şi mai ales, capacitatea efectivă de a pune în practică programul de guvernare”, a completat liderul PNL.

Chestionat despre numărul de ministere pe care le va conduce fiecare partid din coaliţia de guvernare, Orban a spus că nu a existat o astfel de discuţie.

„Nu am discutat, asta vă interesează, împărţirea de portofolii. Sigur că există un criteriu foarte obiectiv, care a fost enunţat de partenerii noştri, care este dat de voturile date de cetăţeni, care determină contribuţia la formarea majorităţii şi care sunt reprezentate, de fapt, de numărul de mandate”, a afirmat liderul PNL. 

El a adăugat că nu există niciun risc ca şefia Camerei Deputaţilor sau a Senatului să ajungă la PSD.

„Nu există acest risc. Există o majoritate parlamentară certă şi în Senat şi în Camera Deputaţilor. Coaliţia va deţine ambele poziţii şi aşa este normal. Gândiţi-vă că preşedinţia Senatului şi preşedinţia Camerei Deputaţilor sunt extrem de importante în procedurile parlamentare iar Guvernul va avea nevoie de adoptarea proiectelor de lege pe care le va trimite spre dezbaterea Parlamentului”, a explicat liderul liberalilor.

Întrebat despre faptul că Alianţa USR-PLUS nu va accepta ca PNL să aibă premierul şi şefia Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban a spus: „Nu comentez chestiuni pe surse, asta chiar a fost o discuţie cu partenerii noştri, să avem o comunicare când luăm decizii, să comunicăm oficial. Orice informaţie care va veni, pe surse şi care nu va veni de la un comunicator care face parte din echipele de negociere, în baza unei înţelegeri care este între parteneri, vă rog să o trataţi cu foarte mare prudenţă”.
 
Chestionat în continuare dacă şefia Senatului va merge la USR-PLUS, fostul prim-ministru a precizat: „„Nu am discutat aceste aspecte, nu s-a discutat nimic, nici despre portofolii , nici despre împărţirea funcţiilor. Există doar acordul de a forma o majoritate parlamentară de centru dreapta care să formeze Guvernul”.
 
Referitor la un posibil vot în Parlament pentru învestirea Guvernului pe 22 sau 23 decembrie, Ludovic Orban a spus că „practic, trebuie să ne luăm după data de încetare a mandatului actualului Parlament”.
 
„Este posibil ca pe 21 să fie convocat noul Parlament şi să se realizeze procedurile parlamentare de intrare în exerciţiu a noului Parlament”, a completat Orban.
 
El a adăugat că atunci când va fi finalizat acordul politic între cele trei partide care vor forma guvernarea, atunci va fi prezentat public.
 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.