Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a transmis, în mesajul cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului, că „în această zi reflectăm la pericolul prin care civilizaţia noastră a trecut atunci când a îngăduit demonilor extremismului să o guverneze”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Suntem obligaţi să nu uităm! În secolul XX regimurile totalitare, fasciste şi comuniste, au aruncat Europa în dezastru şi suferinţă. Prin pactul Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939, regimuri politice criminale, care au marcat prin oroare istoria continentului nostru, şi-au unit forţele pentru a distruge civilizaţia europeană. Iată de ce această zi a fost aleasă de Parlamentul European pentru a comemora milioanele de victime ale fascismului şi comunismului, victime ale politicilor de exterminare etnică sau socială, victime ale Holocaustului şi Gulagului, victime ale războiului mondial declanşat de ambiţiile nazismului şi bolşevismului, ale terorii, poliţiei politice şi ale agresiunii dictatoriale care a fost exercitată timp de decenii. În această zi reflectăm la pericolul prin care civilizaţia noastră a trecut atunci când a îngăduit demonilor extremismului să o guverneze. Dar este şi ziua în care comemorăm sacrificiul şi curajul celor care s-au ridicat la luptă contra totalitarismelor, campionii democraţiei, cei care au luptat pe front sau în politică, în presă, prin mari decizii sau prin gesturi simple şi umane, cei care au ales să nu rămână indiferenţi şi care în cele din urmă au învins teroarea şi au refăcut unitatea Europei”, a scris Ludovic Orban, luni pe Facebook.
 
Liderul PNL a mai spus că se cuvine să ne amintim de curajul Regelui Mihai I şi al liderilor democratici şi militari care i-au fost alături în schimbarea destinului României.
 
 
„Istoriile lor, fie că sunt lideri de naţiune, fie că sunt anonimi pe frontul apărării libertăţii trebuie să fie pentru noi o lecţie fără echivoc şi un avertisment care nu şi-a pierdut actualitatea. Ignorarea acestei lecţii, acceptarea discursurilor antidemocratice, antiparlamentare, xenofobe, şovine, antisemite înseamnă revenirea la una dintre cele mai negre pagini din istoria umanităţii. România îşi comemorează victimele, oameni nevinovaţi care şi-au pierdut viaţa prin politica de exterminare a evreilor şi romilor în timpul dictaturilor fasciste şi în sistemul concentraţionar comunist. Avem, de asemenea, eroii noştri, iar la 23 August se cuvine să ne amintim de curajul Regelui Mihai I, al liderilor politici democratici, precum şi al liderilor militari care i-au fost alături atunci când a schimbat destinul României şi a salvat ceea ce mai putea fi salvat din dezastrul în care ne aruncase o dictatură iresponsabilă”, a completat Orban.
 
„Trecutul este adeseori greu de privit şi greu de acceptat, dar nu putem avea un viitor dacă nu îl înţelegem cu adevărat, dacă nu vedem sursa suferinţelor şi adevărata lor amploare”, a mai spus preşedintele Camerei.
 
„Iar ceea ce este încă şi mai grav este faptul că pericolele acestui trecut, dominat de ideologiile criminale fasciste şi comuniste, pare că nu a ieşit cu totul din scenă. Auzim încă discursuri care îndeamnă la ură etnică sau socială, la limitarea rolului instituţiilor democratice, discursuri agresive şi intolerante. În faţa lor trebuie să rămânem puternici, pentru că acestea sunt seminţele otrăvite din care creşte totalitarismul, iar România şi Europa au suferit deja prea mult sub apăsarea unor astfel de aberaţii ideologice”, a conchis Orban.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.