Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, cataloghează drept o "ipocrizie" prevederea conform căreia prefecţii sunt apolitici, el arătând că aceştia sunt reprezentanţii unui guvern politic şi trebuie să pună în aplicare un program de guvernare al unui partid politic. Întrebat care sunt funcţiile care ar trebui să fie ocupate politic, din punctul său de vedere, premierul a enumerat funcţii precum cea de ministru, secretar de stat, subsecretar de stat, preşedinte, vicepreşedinte de agenţie, "inclusiv funcţia de prefect”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Întrebat joi seară, într-o emisiune la B1 Tv, până unde ar trebui, în opinia sa, politizate funcţiile în administraţia publică, premierul Ludovic Orban a răspuns că inclusiv funcţia de prefect ar trebui să fie una politică. 
 
"Punctul meu de vedere este că funcţiile de demnitate, cum sunt funcţia de ministru, secretar de stat, subsecretar de stat, preşedinte, vicepreşedinte de Agenţie, inclusiv funcţia de prefect – pentru că prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu şi fiind reprezentatul unui guvern politic prefectul trebuie să acţioneze în numele programului de guvernare. Aici e o ipocrizie care nu ştiu când a apărut, cred că în 2006 sau în 2007 a apărut ipocrizia asta, e adevărat că eram în curs de aderare la Uniunea Europeană şi a fost, la un moment dat, o condiţie de depolitizare şi atunci, în loc să se depolitizeze alte funcţii, s-a servit funcţia de prefect, că sunt numai 42 de prefecţi, pe ăştia oricum găsim noi formule de a dribla legea. Nu, dom-le! Prefecţii sunt reprezentanţii Guvernului, Guvernul este un guvern politic care este învestit în urma votului cetăţenilor, prin votul unei majorităţi parlamentare. Prefecţii trebuie să asigure punerea în practică a programului de guvernare al guvernului politic. În rest, tot ce este instituţie publică, de la secretar general în jos, noi trebuie să lăm modelul care există în alte ţări europene (...) unde există un corp al funcţionarilor publici care are reguli foarte clare de funcţionare”, a afirmat premierul Ludovic Orban joi seară.
 
Orban consideră că celelalte funcţii din administraţia publică ar trebui ocupate prin concurs organizat în mod transparent, iar examenele orale pentru ocuparea acestora trebuie filmate, pentru a putea fi folosite ca probe în caz de contestaţie. 
 
Primul ministru mai susţine că este nevoie de modificarea statutului funcţionarilor publici, despre care spune că "a fost făcută varză de diferitele guvernări”, el susţinând că singura modalitate prin care trebuie ocupate funcţiile publice este concursul, iar din comisiile de evaluare să nu facă parte numai "oameni puşi de conducătorul politic al instituţiei”. 
 
"La ora actuală concursul a ajuns ultima modalitate prin care se ocupă funcţii de conducere în sistemul public. (...) Mă gândesc ca inclusiv Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici să nu mai fie subordonată Guvernului, să căutăm o altă formă de subordonare şi o stabilitate în funcţie pentru conducerea Agenţiei, astfel încât să avem garanţia unei obiectivităţi în funcţionarea Agenţiei şi în implementare”, a adăugat liderul liberal, care a fost şef al ANFP. 
 
"Eu vă spun părerea mea personală – sigur că asta va trebui supusă discuţiilor în momentul constituirii majorităţii parlamentare şi negocierea programului de guvernare – părerea mea e că funcţionarii publici nu ar trebui să fie membri de partid, trebuie separată cariera politică de cariera în funcţia publică, astfel încât să avem garanţia că cine este funcţionar este funcţionar, nu are aspiraţii politice”, a mai spus Orban.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.