Premierul Ludovic Orban se declară "stupefiat” de decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) privind amendarea preşedintelui Klaus Iohannis pe motive de discriminare etnică. "O majoritate PSD-UDMR a luat o decizie care nu are nicio legătură cu legea şi cu regimul sancţionatoriu pentru discriminare. Preşedintele României este victima unei decizii pur politice care arată clar că toate instituţiile care sunt cotropite de PSD iau decizii împotriva Constituţiei şi împotriva legii. Practic, preşedintele României a fost sancţionat nu pentru că a făcut vreo discriminare, ci a fost sancţionat pentru că a acţionat în spiritul Constituţiei”, susţine premierul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Am rămas stupefiat de decizia de astăzi a aşa-zisului Consiliu Naţional pentru Combaterea Discriminării. O majoritate PSD-UDMR a luat o decizie care nu are nicio legătură cu legea şi cu regimul sancţionatoriu pentru discriminare. Preşedintele României este victima unei decizii pur politice care arată clar că toate instituţiile care sunt cotropite de PSD iau decizii împotriva Constituţiei şi împotriva legii. Practic, preşedintele  României a fost sancţionat nu pentru că a făcut vreo discriminare, ci a fost sancţionat pentru că a acţionat în spiritul Constituţiei, apărând un principiu constituţional, principiul integrităţii, şi pentru că a demascat o politică constantă de complicitate a PSD, care pentru a-şi atrage sprijinul UDMR a făcut o serie de compromisuri inacceptabile”, a afirmat Orban, miercuri seară, într-o declaraţie de presă.
 
El a acuzat principalul partid de opoziţie de faptul că acţiuni precum votarea proiectului privind obligativitatea utilizării limbilor minorităţilor sau adoptarea tacită a legii privind aşa-zisul Ţinut Secuiesc "au arătat în ultimi trei ani de zile că PSD nu apără interesul României, că PSD pentru a rămâne la putere a fost capabil să facă orice compromis împotriva interesului României”.
 
Şeful Guvernului a reclamat "înţelegeri departe de ochii publicului care s-au văzut în declaraţiile unor oficiali maghiari”, cum ar fi declaraţia privind gazele extrase de la Marea Neagră care vor fi achiziţionate de un stat vecin.
 
"Condamn energic acest comportament neconstituţional, ilegal şi împotriva interesului naţional al unor reprezentanţi PSD care deţin majoritatea şi care au călcat în picioare legea şi au transformat o instituţie a statului român care trebuie să apere drepturile cetăţenilor într-o instituţie aflată la cheremul PSD şi care ia decizii în funcţie de coloratura politică a celor care se află în structura de conducere a instituţiei”, a încheiat Orban.
 
Preşedintele Klaus Iohannis a fost amendat cu suma de 5.000 de lei de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru afirmaţiile făcute recent în contextul discutării legii privind autonomia Ţinutului Secuiesc, considerându-se că afirmaţiile şefului statului au creat o atmosferă “ostilă, degradantă, umilitoare”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în 29 aprilie, că este incredibil ce se întâmplă în Parlament, acuzând PSD că a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege care acordă o autonomie largă Ţinutului Secuiesc.

Preşedintele a susţinut că, în timp ce autorităţile se luptă cu pandemia, PSD se luptă în birourile din Parlament să dea Ardealul ungurilor. El l-a salutat în limba maghiară pe liderul PSD Marcel Ciolacu, întrebându-l ce i-a promis Viktor Orban în schimbul acestei înţelegeri.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost reclamat la CNCD de o asociaţie maghiară de asistenţă juridică în domeniul minorităţilor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.