Curtea Constituţională discută miercuri opt sesizări de neconstituţionalitate depuse de opoziţie, de preşedintele Iohannis şi într-un caz şi de ICCJ, vizând, printre altele, desecretizarea protocoalelor cu SRI, numirea membrilor ASF, organizarea unităţilor economice de stat în regii autonome, legea privind operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe ordinea de zi a Curţii se află miercuri obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind declasificarea unor documente, în ansamblul său, precum şi, în special, a dispoziţiilor art.1 alin.(1), (3) şi (4), art.2, art.3 alin.(1), art.4, art.5 şi art.6 din aceasta, obiecţii formulate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, constituită în Secţii Unite, de un număr de 30 de senatori aparţinând Grupurilor parlamentare ale Partidului Naţional Liberal şi Uniunii Salvaţi România şi de Preşedintele României.

De asemenea, sunt două sesizări vizând Hotărârea Parlamentului României nr.37/2018 privind numirea membrilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, depuse de USR şui de PNL.

Un alt punct al ordinii de zi este obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, obiecţie formulată de un număr de 60 de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal.

O altă sesizarfe se referă la dispoziţiilor i „art.6 şi art.12 din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.64/2008 privind funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil şi privind abrogarea art.II alin.(1) şi (4) din Ordonanţa Guvernului nr.22/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr.64/2008 privind funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil”, obiecţie formulată de un număr de 50 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România, Grupului parlamentar al Partidului Mişcarea Populară şi deputaţi neafiliaţi.

PNL a sesizat CCR şi în legătură cu neconstituţionalitatea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.4/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, obiecţie formulată de un număr de 63 de deputaţi liberali.

O sesizare depusă de şeful statului referitoare la  Legea privind privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.56/2018 pentru completarea Legii nr.15/1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale, este şi ea discutată miercuri de Curte.

Ultumul punct de pe ordinea de zi a plenului CCR este obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, obiecţie formulată de un număr de 92 de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal şi al Uniunii Salvaţi România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.