Senatorii opoziţiei au criticat marţi, în cadrul dezbaterilor din Comisia de muncă, legea salarizării despre care au spus că are probleme de constituţionalitate, va duce la scăderea unor salarii şi lasă povara pensiilor de serviciu pe umerii viitorului Guvern.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Se încalcă o procedură parlamentară cu rădăcină în prevederile constituţionale. Cu logistica ministerului a fost întocmit acest proiect legislativ, a fost oferit parlamentarilor şi apare la noi în Senat ca şi proiect parlamentar. De ce nu apare ca proiect guvernamental? Nu cumva pentru că pe proiect al Guvernului ministrul Finanţelor trebuie să asume răspundere personală de sustenabilitate cu cifre? (...) Nu cifrele lipsesc? Lipseşte punctul de vedere al Ministerului Finanţelor”, a spus vicepreşedintele Comisiei de muncă, senatorul PNL Carmen Hărău.

Ea a mai atras atenţia că în lege e vorba de amputări salariale şi că media salarizării din anumite familii ocupaţionale este lezată de proiectul de lege. De asemenea, Hărău a atras atenţia că legea lasă în sarcina viitorului Guvern situaţia pensiilor de serviciu.

”Legislaţia creează alte amputări contestabile în justiţie. Aţi evaluat, doamnă ministru, impactul pe care îl va avea suspendarea pentru anul 2023 a pensiiior de serviciu? Sau după dumneavoastră potopul! Ce se va întâmpla după 2023 când sarcina acordării acestor pensii va încărca viaţa celor care vor guverna atunci şi sper să nu aveţi cinismul că până în 2023 va mai rezolva timpul biologic problemele”, a mai spus Carmen Hărău.

În replică, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu,  a spus că, după adoptarea legii salarizării, trebuie analizată şi situaţia din sistemul de pensii.

"Pensiile militare au fost îngheţate deocamdată. Sigur că ele nu vor fi îngheţate până în 2022. (...) După ce terminăm cu salarizarea, vom intra într-o discuţie foarte aplicată pe legislaţia pensiilor din România pentru că şi acolo avem discrepanţe înfiorător de mari. Adică persoane care la ora actuală au indemnizaţia socială minimă, aşa numita pensie socială, care a ajuns acum la 520 de lei, au ajuns să fie egali cu persoane care au muncit 15 ani şi au cotizat la sistemul de stat. Este clar că trebuie să facem şi acolo corecturile pe care le-am avut şi aici", a spus Olguţa Vasilescu.

Şi senatorii USR şi PMP au ridicat obiecţii faţă de proiectul legii salarizării.

"Am spus întotdeauna că legea aceasta este foarte necesară şi am discutat în Comisie de foarte multe ori de ea (...) Doamna ministru şi Guvernul au spus că această lege repară anumite inechităţi salariale existente în sistemul public. Unde sunt inechităţile dacă le-a identificat şi cum repară această lege inechităţile reperate? Pe ce anume s-a fundamentat impactul proiectului? Nu am văzut o cifră care să ne spună unde sunt salariaţi, din ce familii ocupaţionale şi care e structura acestor salarii”, a spus senatorul USR Florina Presadă.

”La acest moment modul în care sunt propuse anumite articole lansează anumite semne de întrebare asupra unor categorii ocupaţionale. (...) Avertizez că pot apărea o serie de procese pe care nu o să le putem opri, indiferent ce s-ar face. Dacă legea pleacă în această formă vor avea loc o grămadă de procese între sindicate şi autorităţi (...) Să găsim soluţiile pentru a nu apărea diminuări salariale, nici discriminări, nici inechităţi”, a spus, la rândul său, senatorul PMP Dorin Bădulescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.