Preşedinta interimară a Senatului Alina Gorghiu i-a întâmpinat, joi, de Ziua Internaţională a Copilului, pe vizitatorii de toate vârstele. Senatul Copiilor este un eveniment dedicat celebrării drepturilor şi libertăţilor copiilor şi tinerilor din România. În premieră la această ediţie, spaţiul destinat manifestărilor cu ocazia zilei de 1 Iunie include şi Grădinile Senatului, recent amenajate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatul Copiilor se desfăşoară între orele 10.00 şi 17.00, arată un comunicat de presă al forului legislativ. Pe parcursul zilei, organizatorii propun numeroase activităţi dedicate copiilor în grădinile Senatului şi vizite gratuite în interior, care cuprind marile atracţii, sala de plen şi biroul preşedintelui. Chiar de la primele ore ale evenimentului, au trecut pragul Senatului peste 2.000 de copii.

„Am deschis larg porţile Senatului pentru vizite ghidate, pentru tururi speciale, pentru explicaţii despre rolul şi semnificaţia Parlamentului şi avem primul program dedicat exclusiv copiilor – Senat Junior. Iată-ne, aşadar, pe un drum firesc, al normalităţii, în care activitatea în Legislativ este orientată exclusiv spre viitor, în care legiferăm şi luăm decizii cu gândul la copiii acestei ţări. Avem obligaţia să le asigurăm tuturor copiilor o zi de mâine mai bună. Cu legi mai bune şi un cadru normativ care să le asigure respectarea drepturilor, cu măsuri de susţinere a familiilor şi a copilăriei în România, dar şi cu instituţii prietenoase şi deschise copiilor, care să le audă vocea. Senatul României vă aude, dragilor!”, a declarat Alina Gorghiu, în deschiderea evenimentului, conform sursei citate.

La rândul său, Anna Riatti, reprezentanta UNICEF în România, a pledat pentru implicarea copiilor.

„UNICEF pledează neîncetat pentru o mai mare participare a copiilor, pentru implicarea lor activă în rezolvarea problemelor care afectează în primul rând drepturile copiilor. Dragi copii, astăzi nu este doar o zi de sărbătoare, ci şi un apel la acţiune. Vă îndemn să profitaţi de orice oportunitate de a participa, de a vă face vocile auzite şi de a contribui la construirea unei lumi mai bune. Implicaţi-vă în comunităţile, şcolile şi familiile voastre. Împărtăşiţi-vă preocupările, ideile şi visele. Alăturaţi-vă Consiliului Copiilor din România, Consiliilor Locale ale Copiilor şi Consiliului Naţional al Elevilor. Implicaţi-vă, împreună putem găsi soluţii inovatoare pentru problemele prezentului şi viitorului”, a afirmat Anna Riatti.

De asemenea, Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România, a propus să  construim împreună dreptatea copiilor, a tuturor copiilor din România care trebuie să aibă acces egal, nediscriminatoriu şi integral la viaţă, la educaţie, la tratament medical de calitate, la protecţie în faţa violenţei şi în faţa sărăciei:

„Pun pe masă un decalog pentru copii, 10 imperative pe care să ni le asumăm solidar. Pentru că ştim cu toţii cum arată radiografia stării copilului în România, cu discriminare care începe încă de la venirea pe lume, pentru că o maternitate dotată face diferenţa reală între viaţă şi moarte, şi continuă până în ultimii ani de şcoală, unde resursele financiare pentru meditaţii sunt cele care aleg pentru copil, de cele mai multe ori, nu aptitudinile şi dorinţele copilului”, a explicat Gabriela Alexandrescu.

Un mesaj special a fost adresat copiilor şi tuturor celor prezenţi de către soprana Felicia Filip, director general al Operei Comice pentru copii.

„Nu trebuie să uităm şi să pierdem copilul din noi, nu trebuie să pierdem uimirea şi dorinţa de a ne bucura. La mulţi ani, copii!”, a afirmat Felicia Filip.

La rândul lor, Daria, membră a Boardului Copiilor din România, grup susţinut de UNICEF, şi Oleg, adolescent ucrainean refugiat în România, au vorbit despre cât de importantă e participarea copiilor şi promovarea drepturilor acestora, dar şi despre probleme şi rezolvările pe care le văd.

Tinerele Pîrlici Elena Maria, clasa a 12-a, premiul I la etapa naţională a Olimpiadei de biologie, şi Ciorchină Cătălina, elevă în clasa a V-a, olimpică la etapa naţională a Olimpiadei ”Lectura ca abilitate de viaţă” au încurajat copiii să aibă încredere şi curaj să îşi urmeze visurile.

La deschiderea acestui eveniment a fost prezentă şi ASR Principesa Sofia.

Actriţa Maia Morgenstern a încântat copiii cu sceneta ‘Coana Chiriţa’ oferită publicului de Teatrul Evreiesc de Stat.

Evenimentul găzduit de Senatul României este organizat în parteneriat cu mai multe instituţii publice şi private şi organizaţii din România: UNICEF România, Salvaţi Copiii, World Vision România, Crucea Roşie Română, Jandarmeria Română, Ministerul Afacerilor Interne, Poliţia de frontieră, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Primăria Municipiului Bucureşti, Amprenta de Bine, Federaţia Română de Automobilism Sportiv şi un număr important de ambasade care asigură o gamă largă de activităţi culturale, educaţionale şi sportive. Scopul este acela de a valorifica şi încuraja schimbul de expertiză şi viziune, pentru ca vocea şi implicarea copiilor şi tinerilor să devină mult mai vizibile în societate şi în instituţiile statului.

Pe toată durata evenimentului, copiii, părinţii, bunicii şi toţi cei care vor să sărbătorească ziua de 1 Iunie la Senat au parte de numeroase surprize şi activităţi distractive, educative şi interactive interesante.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.