Eurodeputatul Renew Europe Nicu Ştefănuţă a afirmat că fără sprijin guvernamental nu va putea fi realizată construirea viitorului Spital Judeţean Sibiu. El a adăugat că reprezentanţii Băncii Europene de Investiţii ar dori să crediteze construirea, însă aceştia i-au explicat, în discuţiile de la Luxembourg, că Guvernul ar trebui să cofinanţeze investiţia în valoare de 500 milioane euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ajungem la concluzia că, fără sprijin guvernamental foarte clar, din partea domnului ministru Boloş şi din partea domnului ministru Rafila, eu nu văd cum avem finanţare la Sibiu. Deci singura posibilitate care rămâne pe masă este ca în următoarea perioadă Guvernul României să spună că Sibiul este o prioritate. Vom da 200, spre 300 de milioane de euro, deci o sumă considerabilă”, a precizat Nicu Ştefănuţă, într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă la Sibiu.

El a adăugat că a avut discuţii la Luxemburg cu reprezentanţi ai Băncii Europene de Investiţii, care ar fi interesaţi să crediteze construirea viitorului spital judeţean de la Sibiu, însă aceştia i-au explicat că doar cu implicarea Guvernului, care să cofinanţeze proiectul, această investiţie de 500 de milioane euro ar putea fi realizată.

„Proiectul este matur, munca arhitectei este una apreciată la nivelul BEI, însă trebuie să vedem subiectul finanţării. Ce am concluzionat din ceea ce am ce am discutat acolo? În primul rând, cele trei spitale regionale Cluj, Craiova şi Iaşi au finanţare asigurată. În luna septembrie au semnat acordul cu BEI. Au primit fiecare între două 200 şi 300 şi ceva de milioane. E suma cea mai mare pe care au primit-o, ceea ce reprezintă cam 50% din costurile spitalelor regionale. BEI preferă acele proiecte care au schemă de finanţare completă şi BEI poate finanţa până la 50% şi doar în cazuri excepţionale şi bine justificate până la 75% din valoare. Dacă pornim de la această premisă, înseamnă clar că Sibiul are un proiect de fapt de spital regional. Pe scurt, pentru că are o mărime de spital regional, are o amploare şi costă exact la fel ca unul din cele trei mari spitale regionale şi ceea ce a explicat BEI este că, dacă se va finanţa un astfel de proiect, trebuie să facă o parte din schema guvernamentală completă”, a completat europarlamentarul Renew Europe.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.