Preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a participat, miercuri, la Ministerul Justiţiei, la o întâlnire cu reprezentanţi ai Comisiei Europene pe tema MCV, afirmând că procedurile pentru ridicarea mecanismului sunt în derulare, fiind îndeplinite "aproximativ în integralitate" toate recomandările CE pentru România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Din luările de cuvânt s-a constatat că au fost îndeplinite aproximativ în integralitate recomandările referitoare la ţara noastră şi sunt în fază de finalizare toate demersurile şi eforturile ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Temele discuţiei au fost: adoptarea unui Cod de conduită al parlamentarilor, motivarea neîncuviinţării cererilor de reţinere sau arestare preventivă a parlamentarilor şi punerea în acord a textelor Codului penal şi a Codului de procedură penală cu Deciziile Curţii Constituţionale", transmite Nicolicea, într-un comunicat de presă.

Social-democratul spune că, în privinţa problemei imunităţii parlamentarilor, au fost "făcute precizări lămuritate", deoarece existau "confuzii" referitoare la neîncuviinţarea măsurii reţinerii sau arestării parlamentarilor, respectiv al parlamentarilor care au fost şi miniştri.

"Au fost explicate împrejurările care fac imposibilă motivarea neîncuviinţării acestor măsuri, în condiţiile necesităţii unui vot secret şi liber exprimat", se arată în comunicatul Comisiei juridice.

Întâlnirea reprezentanţilor Comisiei Europene cu cei ai instituţiilor implicate în finalizarea demersurilor care vizează ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare a avut loc miercuri, la Ministerul Justiţiei.

Au fost prezenţi, din partea Camerei Deputaţilor, domnul Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi şi doamna Oana Florea, vicepreşedintele Comisiei, domnul Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, doamna Cristina Tarcea, preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, reprezentanţi al Consiliului Superior al Magistraturii, ai DIICOT şi DNA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.